Gaziantep Halil Usta'da karışık kebap tabağı
Yemek kültürümüzde sağlam bir yer edinmiş olan Gaziantep'e gittiğimizde tüm lezzetlerinden tadalım istedik. Bildiğimiz, duyduğumuz yemekleri bir de yerinde yiyelim dedik. Kebabı, baklavası, yöresel ev yemeği, katmeri hiçbirini es geçmedik...

Adım adım Gaziantep Gezilecek Yerler yazım da burada.

Kebap

Gaziantep'te kebap kültürü

Gaziantep'te kebap başlı başına bir kültür. Öyle bizim gibi büyükşehirlerden kebaba alışık kişiler bile buradaki terminoloji ve düzen sebebiyle afallayabiliyor.
Gaziantep İmam Çağdaş'ta ocak başında

Gaziantep kebabının özellikleri nelerdir?

Aslında her şey gayet basite indirgenmiş. Bir defa tüm kebaplar koyun (teke) etinden yapılır. Kebap deyince bol acılı kebap anlaşılır. Yok ben acısız istiyorum denirse o kebaba kıyma denilir. Kuzu şiş de burada kebap olarak adlandırılır ve adına et kebabı denir. Kebaplı yemeklerde kıymalı ve etli opsiyonlar mevcuttur, et istenildiği durumda da fiyat aynı kalır.

Gaziantep'te kebap çeşitleri nelerdir?

Kebaplar arasında en popüler olanları patlıcan kebabı, ciğer kebabı (cartlak kebabı) ve simit kebabıdır. Patlıcan kebabı bildiğimiz şekilde acısız kıymadan yapılır. Cartlak kebabı kuşbaşı ciğerlerin şişidir. Simit kebabının ise bildiğimiz simitle alakası yoktur. Adını yörede ince bulgura simit denilmesinden almıştır. Simit kebabı kıyma, ince bulgur ve acılı baharatlarla yapılır.

Tabii bir de küşnemesi vardır. Küşneme koyunların bonfilesidir, sığır bonfilesinde olduğu gibi bu da her hayvanda iki adet çıkar. Yapısı da anlatmak gereksiz, lokum gibidir. Yapısı, lezzeti herşeyi ile şaheserdir...

Gaziantep'te en iyi kebap nerede yenir?

"Gaziantep'in en meşhur kebapçısı neresi?" diye sorulduğunda, iki adres karşınıza çıkar: Halil Usta ve İmam Çağdaş. Tabii ki kebap memleketinde birçok yerde iyi kebap yenilebilir fakat iyi kebap konusunda en çok nam salmış olanlar bu iki restaurant. Bizler de her iki restauranta gidip kebaplarını ve Gaziantep yemeklerini denedik.

Kebapçı Halil Usta, Gaziantep

Kebap ziyafetimize "Gaziantep'te kebap nerede yenir?" sorusunun her yerde karşımıza çıkan cevabı Halil Usta'da başladık. Antep'in arka sokaklarında bulduğumuz mekan iyi bir yerin nerede olursa olsun keşfedileceğinin ispatı gibidiydi. Sadece öğleyin açık olan restoran hınca hınç doluydu. Tüm duvarı kaplamış olan Halil Usta'da yemek yiyen ünlü resimleri ise mekanın geçmişten günümüze her daim popüler olduğunun göstergesiydi.

Gaziantep Halil Usta'da ne yenir?

Önce kaşık salataları geldi masaya. Sulu sulu ve bol acılı salatanın tadı nefisti. Çok acı yemez bana bile salata iyi bir iştah açıcı oldu.
Gaziantep Kebapçı Halil Usta'da acılı kaşık salatası
Sıra geldi kebaplara, tipik turistler olarak herşeyden az az tatma isteği ile karışık kebap tabağı söyledik. Tabii mekanın spesiyalitesi küşnememizi de ilave ettik. Çocuğa da acısız birşeyler gelsin dedik. O zaman ona "kıyma" yapalım dediler. Kıyma mı, oğlum saf kavrulmuş kıyma yemez ki, diye düşündük. Acısız kebaba kıyma dendiğini vesile ile öğrendik.
Gaziantep'te Kebapçı Halil Usta'da pişirilmeyi bekleyen çiğ kebaplar, porsiyon 130 gram
Karışık kebabımız geldi. Azar azar et kebabı ve simit kebabı konulmuştu tabağa. Hepsi gayet lezzetliydi. Tabaktaki biberi de bir tadayım dedim, yandııım... Bildiğimiz dolmalık biberi görünümündeki Antep bibberinin acı olduğunu okumuştum ama bu kadarını beklemiyordum.
Gaziantep'te Kebapçı Halil Usta'da karışık kebap tabağı
Kebaplar sonrası assolist geldi sofraya: küşneme. İri kuşbaşılar şeklinde doğranan etler sossuz olarak mangalda pişirilmişti. Yapı lokum gibi, lezzeti şahaneydi.
Gaziantep'te Kebapçı Halil Usta'nın meşhur küşnemeleri
Kebap ziyafeti sonrası sıra geldi tatlıya. Eh Antep'te tatlı olarak ne yenir tabii ki baklava. Sorduk Halil Usta'da baklava yokmuş biz de bir sonraki durağımız Koçak Baklava'ya doğru yola koyulduk.

Baklava

Gaziantep Koçak Baklava'da Özel baklava, şöbiyet, havuç dilimi tepsileri

Gaziantep baklavasının özellikleri ve içindekiler nelerdir?

Gaziantep'te baklava artık tam anlamıyla marka olmuş. Çıtır çıtır baklavaların bu kadar lezzetli olmasının ilk sebebi tüm malzemelerin yöresel ürünlerden olması. Unu, şekeri, sadeyağı (sadeyağ, tereyağının ayranı yani suyu alınmış şeklidir)... Tabii ilk hasattan elde edilen yemyeşil Antep fıstıklarının rengi ve lezzeti, meşe fırınında pişirilmesinin aroması ve ustalık da eklenince bizim ağızlarımızı sulandıran sonuç ortaya çıkıyor.

Gaziantep'te baklava nerede yenir?

Gaziantep'te güzel baklava yenilecek yerler olarak Koçak baklava, İmam Çağdaş, Güllüoğlu, Aşina ve Zeki İnan dikkatimizi çekmişti. Tabii bizim de yiyebilirliğimiz bir yere kadar, bunlar içinde Koçak ve İmam Çağdaş'ta deneme fırsatımız oldu.

Koçak Baklava

Gaziantep Koçak Baklava dıştan görünümü
Koçak'ta baklava çeşitleri
Gaziantep'in işlek caddelerinin birinde Koçak Baklava'nın adeta bir mücevher dükkanını andıran dükkanını bulduk. Bir köşeye kurulduk, özel baklavamızı, şöbiyetimizi, ezmemizi söyledik. Bir taraftan da tepsi tepsi baklavalar bekleyen müşterilerine teslim edilmekte veya şehir dışından sipariş edenlere gönderilmekteydi.
Gaziantep'te Koçak Baklava'da bol fıstıklı özel baklava
Koçak baklavanın lezzeti eşsiz!
Şöbiyetimiz, baklavamız geldi. Daha önce bol fıstıklı özel baklva yemiştik ama bu kadar bol fıstıklısına hiç rastlamamıştık. Baklavada da şöbiyette de fıstık cömertçe kullanılmıştı. Çıtırlığı ve lezzeti de gerçekten şahaneydi.
Gaziantep'te Koçak Baklava'da bol fıstıklı şöbiyet

İmam Çağdaş, Gaziantep

Gaziantep'te İmam Çağdaş restoranının dıştan görünümü

İmam Çağdaş, Gaziantep yemekleri yenilecek en popüler yer

İmam Çağdaş, hem kebabın, hem baklavanın bir arada bulunabildiği Gaziantep'teki en popüler yer. Tarihi eskilere dayanan, Antep'teki nice ustayı da yetiştirmiş olan mekan. Gaziantep'e gidildiğinde İmam Çağdaş'ta yemek yemek olmazsa olmazdır.

İmam Çağdaş Bayram'da açık mı?

Hatta biz gezimizi planlarken ilk önce Bayram tatilinde gitmeyi düşünmüş, bayramda kapalılar mıdır acaba diye restoranı aramış ve tüm Bayram boyunca kapalı olduklarını öğrendiğimizden tatilimizi ertelemiştik. Nitekim bayramda gidenler büyük bir şokla karşılaşmışlar, hatta bayramda nasıl kapalı olursunuz diye mekanın kapısını kırmışlar :).
Gaziantep İmam Çağdaş'ta ocak başı

İmam Çağdaş Gaziantep'te nerede, hafta sonu ve Pazar açık mı?

Çarşı içindeki iki katlı, bol masalı restoran haftanın yedi günü açık olduğu halde her daim tıklım tıklım. Özellikle hafta sonu çoğunluk yerli turist. Pazar günü şehirden ayrılmadan son ana mı baklava alışverişinizi bıraktınız. Bize olduğu gibi o zaman size de geçmiş olsun, çünkü mekanın tüm tepsileri yoğun ilgiden daha akşam olmadan tam takır... İmam Çağdaş'ın dolu masaları ve gördüğü aşırı ilgi Gaziantep'in gastro turizmde ne kadar ileri bir noktada olduğunun çok güzel bir göstergesi.

İmam Çağdaş'ta ne yenir?

Gaziantep tatilimizde İmam Çağdaş'a iki kez uğradık ve bol bol lezzetlerini denedik:

Gaziantep'in en meşhur kebaplı yemeği Ali (ala) Nazik şahaneydi. Közlenmiş patlıcanlı ve yoğurtlu yapılan yemeğin biz kebaplısını değil de etlisini yedik ve etleri gerçekten yumuşacıktı. Kebabın altında ezilmiş domates olan "altı ezmeli"den yedik. Bir klasik olan patlıcan kebabını es geçmedik.
İmam Çağdaş'ta yediğimiz Ali (ala) Nazik kebabı, Gaziantep
İmam Çağdaş'ta yediğimiz Altı ezmeli kebabı, Gaziantep
İmam Çağdaş'ta yediğimiz patlıcan kebabı, Gaziantep

Antep lahmacunun özellikleri nelerdir?

Lahmacunlarına bayıldık. Antep lahmacunu alışık olduğumuz lahmacundan farklı olarak soğanlı değil kıymaya ilave edilen taze kırmızı ve yeşil biberli yapılır. Hamurun kenarları dahil tamamını kaplayan acılı kıymalı lahmacun İmam Çağdaş'ta gerçekten çok güzeldi. Hem çıtır çıtır, hem yumuşak...
İmam Çağdaş'ta yediğimiz Antep lahmacunu, Gaziantep
Simit kebabı, gavurdağı salatası, yayık ayranı... Hepsinin bir denedik... Tabii meşhur çıtır baklavasını da afiyetle yedik...
İmam Çağdaş'ta yediğimiz Simit kebabı, Gaziantep
İmam Çağdaş baklavası, Gaziantep

Bitmedi... Gaziantep'te katmer, beyran, yöresel yemek nerede yenir?


Gaziantep'te dolaştığımız mekanların konum bilgisine foursquare listemden ulaşabilirsiniz.

Gezi Tarihi: Ekim 2013