Kapadokya dünya harikası bir coğrafya. Öyle kısıtlı bir alanda bulunan üç beş peri bacasından ibaret değil, çok geniş alana yayılmış; coğrafi, kültürel, tarihi birçok unsur içeren bir bölge. Pekiyi kısıtlı tatil sürelerimizde Kapadokya'da gezilecek yerler ne, nereler muhakkak görülmeli, daha geniş zamanda nereler atlanmamalı? Kapadokya gezi rehberiniz burada...

1 günde Kapadokya

Göreme

Göreme, Kapadokya gezisi için çok güzel bir başlangıç noktası. Çünkü Göreme'nin neredeyse tamamı peri bacalarından oluşuyor. Günümüzde çoğu butik otele dönüşmüş olan peri bacalarını insanlar oymuşlar, içlerine evlerini kurmuşlar.

Peri bacası kaplı Göreme sokakları arşınlandıktan sonra Göreme tepesindeki, Aydın Kırağı'na çıkıldığında sanki masal diyarında olduğunuzu düşündürecek harika bir Kapadokya manzarası ile karşılaşırsınız. Bir tarafta Uçhisar kalesi, her tarafta peri bacaları, manzara büyüleyici. Gün batımında ve sabah erkenden balonların havalandığı saatlerde de Aydın Kırağı'nın manzarası kaçırılmamalı. (Bizim Göreme ve çevresi gezimiz )

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme açık hava müzesi, bir vadi içindeki kayaların oyulması ile içlerine birçok kilise ve şapel inşa edilmiş geniş alanlı bir manastır. UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor. Göreme açık hava müzesi giriş ücreti 30 TL (2017 yılı). Müze kart ile girilebiliyor, Müzekart burada çıkartılabiliyor. (Kapadokya'da Müze kart çıkartmak çok mantıklı, gezilecek yerlerde kart ücreti fazlasıyla çıkıyor.) ( Müzekart ayrıntılı yazım)

Uçhisar

Uçhisar, tüm Kapadokya'yı tepeden gören yüksek bir konumda bulunuyor. Güzel taş evlerin bulunduğu peri bacaları manzaralı sokaklarında yürümek keyifli. Çoğu özel butik otel de Uçhisar'da bulunuyor, konaklama için veya peri bacalarına karşı romantik bir yemek için tercih edilebilir. ( Kapadokya'da nerede ne yenir?)

Uçhisar Kalesi

Uçhisar kalesi, Kapadokya'nın zirve noktası. Kaleye çıkmak biraz yorucu olsa da tepede karşılaşılan Kapadokya manzarası tüm yorgunluğa değiyor. Bir tarafta güvercin yuvalarının bulunduğu Güvercinlik Vadisi, karşıda Göreme, uzaklarda Erciyes dağı, her tarafta peri bacaları, manzara unutulmaz. Uçhisar kalesinde Müze kart geçmiyor, giriş ücreti 6,5 TL (2016 yılı).

Zelve Örenyeri

Üç vadiden oluşan Zelve Ören yeri Kapadokya bölgesinde peri bacalarının en yoğun olduğu bölgede, Avanos'a 5 km uzaklıkta yer alıyor. Vadide birçok kilise, şapel ve yerleşim yeri olmakla birlikte buradaki peri bacalarında 1952 yılına dek yöre insanı oturduğundan değirmen, cami, tünel gibi yapılar da görmek bir hayli ilginç. Zelve örenyerine giriş ücreti 10 TL (2017 yılı), Müze kart geçerli.

2 günde Kapadokya

Yukarıdakilere ilaveten,

Kaymaklı veya Derinkuyu yeraltı şehirleri

Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri Navşehir'e sırasıyla 20 ve 30 km mesafesi ile peribacalarının yoğun olarak bulunduğu bölgeye biraz uzak olmakla birlikte yörenin jeofizik, tarihi ve kültürel yönünün daha iyi idrak edilebilmesi için yarım günün ayrılmasını hak ediyor. Her ikisi de yerin altındaki tüf kayaların oyulması ile 8 katlı olarak yapılmış ve bir topluluğun belli bir süre tehlikelerden korunup barınabileceği şekilde odalar, havalandırma bacaları, su mahzenleri ve kiliseler şeklinde inşa edilmiş. Bazı yerlerinde bir insanın ancak eğik olarak yürüyebildiği yer altı şehirleri çok ilginç. Her iki yer altı şehrine de giriş ücreti 25 TL (2017 yılı), Müzekart geçerli. (Bizim Kapadokya Yeraltı Şehirleri gezimiz)

Avanos

Etrafı kızıl topraklar ile çevrili Avanos'ta, bu kızıl topraklar işlenerek çeşit çeşit çömlekler, testiler üretiliyor. Avanos'ta bir atölyeye gidip, usta ellerin kilden harikalar yaratmasına şahit olabilir, hatta kendiniz de deniyebilirsiniz. Avanos gezinizi aç olduğunuz bir saate denk getirip, yer altı restaurantların birinde çömlek kebabı tatmayı da ihmal etmeyin. ( Kapadokya'da yemek yediğimiz yerler)

Ürgüp

Ürgüp, Kapadokya'daki en büyük yerleşim yeri ve Nevşehir'in en büyük ilçelerinden biri. Ürgüp çevresinde bolca bulunmakla birlikte ilçe içinde peri bacaları yok. Ancak yine bölgenin karakteristik özelliği, içi oyulmuş kayalar ve kayalara tutturulmuş taş ev ve konaklar var.

Ürgüp'te gezilecek yerler, güzel taş sokaklarda, turistik eşya satıcıları arasında giden kısa bir yürüyüş sonrası ulaşılan Temenni tepesi. Püfür püfür esen tepede manzara güzel. İlginizi çekiyorsa Asmalı Konak dizisinin çekildiği konak ya da Turasan şarap fabrikası gezilebiliyor. (Bizim Ürgüp gezimiz )

Üç güzeller peri bacaları

Kapadokya bölgesinde şekil olarak bir şeylere benzetilen birçok peri bacası var. Ürgüp - Ortahisar yolu üzerinde de Üç güzeller peri bacaları bulunuyor. Kısa bir mola verip, Kapadokya ile özdeşleşmiş ünlü peri bacaları önünde hatıra fotoğrafı çektirilebilir.

Ortahisar Kalesi

Ortahisar Kalesi, 110 m yüksekliği ile Kapadokya'nın en büyük peri bacası. Restorasyonunun ardından ziyarete açılan kaleye çıkılabiliyor fakat yine dik merdivenleri biraz sıkıntılı. Ancak zirveye çıkıldığında karşılaşılan her tarafa hakim Kapadokya manzarası nefis.

Kızıl Vadi'de gün batımı

Kızıl Vadi (Kızılçukur vadisi), Ortahisar yakınlarında, yüzlerce kızıl peri bacası ve kızıl kayalar ile kaplı bir vadi. Vadinin gözlem alanında yüksekçe bir yere oturup, özellikle gün batımındaki kızıl manzara kaçırılmamalı.

3 - 4 günde Kapadokya

Kapadokya bölgesindeki görülmesi gereken diğer yerler yukarıdaki gezi rotalarına ilave edilebilir.

Çavuşin köyü

Çavuşin köyü Kapadokya'daki en sakin yerlerden biri, terk edilmiş taş evler ile manzarası harika. Göreme'ye 2,5 km uzaklıkta, Göreme - Avanos yolu üzerinde. Bölgedeki en eski kilise olduğu sanılan kaya içine oyulmuş Vaftizci Yahya Kilisesi'ne merkezden kısa bir tırmanış sonrası ulaşılabiliyor. Ayrıca Çavuşin kilisesi de (giriş ücreti 8 TL, Müzekart geçerli) Çavuşin'de gezilecek yerlerden.

Paşabağlar Ören Yeri

Çavuşin yakınlarındaki Paşabağlar (Paşabağı) peri bacalarının bütün örneklerinin mevcut olduğu bir ören yeri. Şirinlerin evlerine benzeyen mantar şekilli peri bacaları çok etkileyici. Eskiden keşişlerin barınma yeri olmuş olan vadi Rahipler Vadisi olarak da bilinmekte.

Dervent Vadisi

Dervent Vadisi'nin diğer adı pembe renkli peri bacalarından ilhamla Pembe Vadi'dir. Vadi'de bir sürü peri bacası olmakla birlikte bunlardan en ünlü olanı deve şekilli peri bacası.

Ihlara Vadisi

Kapadokya'ya (Uçhisar'a) yaklaşık 85 km mesafedeki Aksaray ili sınırlarındaki Ihlara Vadisi daha geniş zamanlı Kapadokya gezilerinde muhakkak görülmesi gereken yerlerden. Melendiz çayı boyunca 14 km uzunluğunda, 100 - 200 m derinliğindeki kanyonda yüzlerce kilise, binlerce oyulmuş kaya kitlesi bulunmakta. Kanyonun tepesinden, kiliselerin bulunduğu dere kenarına inen yüzlerce merdiven hem inişte hem dönüşte zorlu. Ancak vadinin ve kanyonun müthiş ortamı tüm yorgunluklara değiyor. Ihlara Vadisi'ne giriş ücreti 20 TL (2017 yılı), Müzekart geçerli. (Bizim Ihlara vadisi gezimiz ).

Narlı Göl

Ihlara Vadisi yolu üzerinde, Nevşehir'e 55 km uzaklıkta yer alan Narlı göl açık yeşil görüntüsü ile insanı hayrete düşüren bir krater gölü. Kükürtlü termal sulardan beslenen göl, suyunun acılığından dolayı yöre halkı tarafından Acıgöl olarak da biliniyor. (Narlıgöl Krater Gölü gezimiz)

Dönüş yolunda Tuz gölü

Kapadokya gezinize araba ile gittiyseniz dönüş yolunda Tuz Gölü'ne uğramayı ihmal etmeyin. Tuz gölünün üzerindeki tuz kristallerine dokunabilir, gölün sunduğu büyüleyici güzellikteki harika manzaraları fotoğraflyabilirsiniz. (Bizim Tuz gölü gezimiz )

Kültür Bakanlığı'na bağlı müzelerin güncel giriş ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kapadokya kaç günde gezilir?

Kapadokya bölgesini tadını çıkarta çıkarta gezmek için belki de bir hafta on gün gerekli ancak kısıtlı sürede de önemli noktaları görülüp, güzelliği ve önemi hissedilebilir. Biz yukarıdakilerin neredeyse tümünü 3 günde gezdik.

Kapadokya'da balon turu

Kapadokya'da balon turu düşünüyorsanız aşağıda linkleri olan "Get Your Guide" sitesinden balon turu firmalarını ve fiyatlarını kıyaslayabilirsiniz. Müşteri yorumlarına göz atabilirsiniz.

Kapadokya haritası üzerinden örnek gezi rotası:

Haritayı küçültüp büyüterek Kapadokya'da gezilecek yerler listesindeki tüm yerlerin konum bilgisine ulaşabilirsiniz.

A. Göreme Açık hava müzesi
B. Göreme
C. Uçhisar ve Uçhisar kalesi
D. Ortahisar kalesi
E. Ürgüp 3 güzeller peri bacaları
F. Ürgüp
G. Kızıl vadide gün batımı
H. Dervent vadisi (Deve peribacası)
I. Zelve
J. Paşabağı
Çavuşin köyü
Avanos
Kaymaklı yer altı şehri
Derinkuyu yer altı şehri
Narlı göl
Ihlara vadisi
Tuz gölü

İlgili Yazılarım: