Ayder yaylası boyunca oteller ve konaklama tesisleri, Rize

Ayder yaylası nerede?

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine 19 km uzaklıktaki Ayder yaylası turizm merkezi, tatilini dağlar arasında, ormanlar ile iç içe geçirmeyi düşüneneler için güzel bir tatil merkezi. Kaçkar dağları milli parkı içinde yer alan Ayder yaylası, 1350 m rakımda bulunuyor.

Ayder yaylasına nasıl gidilir?

Rize'den önce Karadeniz sahil yolu, sonra da Ardeşen Çamlıhemşin yolundan 65 km'de Çamlıhemşin'e ulaştık. Çamlıhemşin çıkışında yol ikiye ayrılıyor, soldan gidildiğinde Ayder yaylasına, sağdan gidildiğinde Zilkale'ye gidiliyor. Soldan Ayder'e doğru devam ettik.

Tüm Trabzon - Rize gezisi boyunca birçoklarını gördüğümüz şelaleler burada artık zirve yapmıştı, neredeyse her taştan heybetli bir su akıyordu. Şelale dediysem bir iki metrelik bir şey düşünülmesin, buradakiler onlarca metre yükseklikteydi...

Ormanlar arasından kıvrıla kıvrıla giden gayet düzgün yollardan önce Kaçkar Dağı Milli parkı girişine ulaştık. Giriş ücretini ödedik ve birkaç km daha gittikten sonra Ayder yaylası turizm merkezine ulaşmıştık. Rize'den Ayder yaylasına toplam 84 km olan tüm yol asfalt ve sıkıntısızdı.

Ayder Yaylası giriş ücreti ne kadar? (2015 yılı)

Ayder Yaylası'na ulaşmak için Kaçkar Dağları Milli Parkı'na girilmesi gerekiyor. Kaçkar dağı milli parkı giriş ücreti, otomobil 9 TL.

Kaçkar dağları milli parkı hakkında bilgi

Kaçkar Dağları, Türkiye'nin tek sub-tropikal yaşlı yağmur ormanları olarak biliniyor. Denizden sadece 30 km içeride bulunan, yaklaşık 4000 m yüksekliğe ulaşan zirveleri, buzul gölleri ve alpin çayırları ile Kaçkar'ları benzersiz kılar. Trekking, dağcılık, heliski (Kayakçılar Ayder'de konaklayıp helikopterlerle Kaçkar tepelerine bırakılıyormuş. Daha sonra profesyonel kayakçılar buradan dağın eteklerine serbest stilde iniyormuş.) Kaçkar dağlarında yapılabilecek aktiviteler.
Ayder yaylasında Gelin Tülü şelalesi, Rize

Ayder yaylasında ne yapılır?

Kemençe nameleri ile horon çekenlerin hiç eksik olmadığı Ayder yaylası, günümüzde konaklamak için birçok otelin bulunduğu, yemek yemek için farklı restaurant alternatiflerinin olduğu, yıl boyu çeşitli şenliklerin yapıldığı, hatta kaplıcalarının bile olduğu, tatilini dağda, ormanlar arasında bir yaylada geçirmek isteyenler için güzel bir turistik merkez görünümünde. Yani Avrupa Alpleri'nde dağ tatil merkezleri varsa bizim de işte Ayderimiz var...

Ayder yaylasında yapılacak en güzel şey doğa yürüyüşü bana göre. Biz de çimenlerde horon çekip oynayanlar arasından geçtik, karşı tepelere tırmandık. Karşıdaki dağın ta tepesinden gelen, üstleri hala karla kaplı, altlarda coşku ile akan Gelin Tülü şelalesi şahaneydi...
Ayder yaylasında horon çekenler ve Karadeniz evleri, Rize

Ayder yaylası kaplıcaları

Ayder yaylasına gitmeden kaplıcaları olduğunu bilmiyordum. Meğerse 55°C'lik sıcacık sularında bir termal kür yapmak da Ayder'de yapılabilecek aktivitelerdenmiş. Ayder yaylasında kaplıcalar otellerden ayrı bir binada ve isteyenler kaplıcalara gidip, birçok hastalığın tamamlayıcı tedavisinde önerilen renksiz, kokusuz, berrak termal sularda şifa arayıp rahatlayabiliyor.

Ayder yaylası konaklama

Tercihiniz ister bir otel, veya butik otel, ya da pansiyon veya apart olsun Ayder yaylasında konaklamak için birçok seçenek var (Ayder Yaylası konaklama fiyatları). Zaten genel olarak tüm konaklama yerleri bir arada, vadinin 300 - 400 metrelik bir alanında yolun sağına ve soluna yayılmış durumda. Dik çıkmakta zorlananlar için otelin yola ne kadar yakın olduğuna dikkat etmekte yarar var. Çünkü bazı oteller tepenin sırtlarında, manzara şahane ama oraya valiz taşımak (genel olarak bu konumdaki otellerde yük için mini teleferik var), sürekli çıkıp inmek sıkıntılı olsa gerek.
Ayder yaylasında Eylül restaurantta, Rize

Ayder yaylasında nerede ne yenir?

Ayder yaylasında yemek yemek için birçok restoran seçeneği var. Biz, Gelin Tülü şelalesenin tam yanında, şelale manzaralı Eylül restoranda Karadeniz yemekleri ve güzel lezzetlerinden oluşan güzel bir sofra donattık. Rize kavurması, karalahana dolması, turşu kavurması ve mıhlama ile bir güzel doyduktan sonra üstüne de demli bir çay eşliğinde laz böreğini götürdük.

Güzel yemek sonrası etrafta biraz daha dolaştık. Dolaşırken üstümüze bir iki damla düştüğünü fark ettiğimizde hızlı hızlı kiralık arabamıza döndük. Malum burası Karadeniz, yayladan aşağı inene dek önce yağmura sonra doluya tutulduk...

Trabzon - Rize gezimize, Çayeli'nin meşhur kuru fasulyecileri ile devam ettik. Ayrıntılar devamında...