tarihi Tahmis Kahvesi içi, Gaziantep
Kimi tarihi bir kahvede, kimi restore edilmiş bir konakta, bazen ise açık havada geniş parklarının birinde Gaziantep'te kahvelerde ve cafelerde oturmak çok keyifliydi. Bu mekanlar arasında çarşı içinde, buğday hanı yanında, Elmacı pazarı yakınında öyle bir yer var ki tarih sayfalarından günümüze ulaşmış, hatta restore edilerek daha bir güzelleşmiş: tarihi Tahmis Kahvesi

Tahmis Kahvesi'ne girerken güzel bir mekan bekliyordum, ama bu kadar güzelini ummuyordum. Yüksek ahşap tavanlar, süslü avizeler, harika bir dekorasyon...

Tahmis kahvesi tarihi

Tahmis kahvesi, 1635-38 yılında tekkeye gelir getirilmesi amacıyla Türkmen ağası ve Sancak beyi Mustafa Ağa Bin Yusuf tarafından yaptırılmıştır. 1901 ve 1903 yıllarında iki büyük yangın geçirmiştir. Mevlihanede postnişlik yapan Feyzullahoğlu Şeyh Münip Efendi Tahmis kahvesini ve 33 dükkanı yeniden yaptırmıştır. Tahmis Kahvesi geçmişte "Lokuslu Kahve" ve "Tömbekiçi Kahvesi" olarak da anılmıştır.

Tahmis ne demektir?

Tahmis, kahvenin dövüldüğü yer anlamına gelir. Eskiden kahve cevizden oyma dibeklerde dövülürdü. Bir rivayete göre 4. Murad Bağdat seferi sırasında burada dinlenmiş ve dibek kahvesi içmiştir.
Tahmis Kahvesi geçmişi

Tahmis Kahvesi ortamı

Bir köşede fötr şapklı yılların müdavimleri sohbette. Karşıda Atatürk resmi ve Atatürk'ün Gaziantep'in Bey mahallesine kayıtlı nüfus cüzdanı. Nargile tüttürülürken çekilmiş eski resimler. Midnight in Paris filmindeki kahraman hani 20'li, 30'lu yıllara dönüyordu ya, ben de sanki 30'lu 40'lı yılları hissetim o güzel mekanda.

Tahmis Kahve'nin içinde artık nargile içilmiyor, isteyen kahvenin karşısındaki bahçede içiyor. Biz bu tarihi kahvede Antep'e has tarihi lezzetleri denemek istedik ve zahter çayı ve menengiç kahvesi istedik.

Tahmis kahvesinde ne içilir?

Bir tür yaban kekiğin kaynatılmasından yapılan zahter çayı gayet ferah ve rahatlatıcıydı.
zahter çayı, Tahmis kahvesi Gaziantep
Yaban fıstık çekirdeklerinden yapılan sütlü Türk kahvesi lezzetindeki menengiç kahvesi ise oldukça farklı bir lezzetti.
menengiç kahvesi, Tahmis Kahvesi Gaziantep
Menengiç kahvesinin yapıldığı küçük, siyah, yuvarlak yaban fıstıkları çerez olarak da tüketiliyor, çay ve kahvenin yanında ikram ediliyor.
menengiç kahvesinin yapıldığı yaban fıstıklar, Tahmis kahvesi Gaziantep
Yemeklerimizi, baklavalarımızı yedik, çayımızı kahvemizi de içtik, Tahmis kahvenin ortamına doyamadık, uzun uzun oturup derinliğini hissettik...

Tahmis Kahvesi nerede?

Tahmis Kahvesi, çarşı içinde Elmacı pazarı ve Bakırcılar çarşısı yakınında.
Adres: Suyabatmaz mh, Şehitler cd, Eski Buğday Pazarı No:21, Elmacı pazarı civarı
Telefon: 0(342) 232 89 77

Gaziantep'te dolaştığımız mekanların konum bilgisine foursquare listemden ulaşabilirsiniz.

Gezi Tarihi: Ekim 2013