1500 metre rakımlı Perşembe yaylası ve yayladaki menderesler insanın nutkunun tuttaracak güzellikte, kesinlikle bir dünya harikası... Hiçbir yapılaşmanın, hatta çalının bile bulunmadığı pürüzsüz güzellikte yemyeşil tepeler, tepe eteğinde daracık alanda kilometrelerce uzanan menderesler...


Menderes nedir?

Akarsuların, vadi yatağındaki eğimin azalması sebebiyle bükümler oluşturarak aktığı yapıya menderes deniyor. Bol kıvrımlı akarsu denilebilecek menderesler Perşembe Yaylası'nda adeta bir labirent oluşturmuş. Yaklaşık 2 km'lik bir çapta toplam uzunluğu 40-50 km'yi oluşturan bir dünya harikası ortaya çıkmış. Halen de küçük küçük yeni kıvrımlar eklenmeye devam ediyor...

Perşembe yaylası nerede?

Her ne kadar ismi Ordu'nun Karadeniz kıyısındaki Perşembe ilçesini çağrıştırsa da Perşembe yaylası Perşembe'de değil, Ordu'nun güneyinde Tokat sınırındaki Aybastı ilçesinde yer alıyor.

Perşembe yaylasına nasıl gidilir?

Ordu merkezden yaklaşık bir buçuk saatte 86 km mesafedeki Aybastı ilçesine ulaşılmaktadır. Aybastı'dan Perşembe yaylası yaklaşık 20 km. Yaylaya kadar düzgün asfalt yollar mevcut ve yılın 12 ayı Aybastı'ya ulaşılabilmektedir.

Perşembe yaylasında ne yenir, nerede konaklanır?

Perşembe yaylasında, Aybastı Kent Ormanı'nda yayla kekikleri ile beslenmiş kuzulardan yedik, nefisti. Ayrıca yayla balı, manda tereyağı, manda yoğurdu da bir harika.
Aybastı Kent Ormanı bünyesindeki bungalovlarda konaklanabiliyor da. Dört kişinin konaklayabildiği iki katlı bungalovların geceliği 250 TL (2016 yılı). (Ayrıntılı bilgi Aybastı Kent Ormanı: 0538 244 39 57)

Aybastı Perşembe Yaylası festivali

Perşembe yaylasında her yıl Temmuz ayında güreş ve kültür festivali düzenleniyor. 9 asırdır devam eden festivalin bu yıl tam 910.'su düzenlenecek. Festival kapsamında yağlı güreşin yanı sıra, en güzel koyun, buzağı yarışmaları, yöresel lezzet yarışmaları da yapılıyor. 2016 yılındaki Aybastı Perşembe yaylası festivali 11-17 Temmuz'da.