Ege’nin turistik bölgelerinden biri olan Foça, doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Siren Kayalıkları ve Foça Adaları gibi doğal güzelliklerinin yanı sıra Ceneviz Kalesi, Athena tapınağı gibi tarihi yapılarıyla dikkat çekmekte. Köklü bir geçmişe sahip yapılar, Foça'nın tarihi hakkında bilgilenmek isteyenlere de ufak ipuçları veriyor.

Eğer bu sonbahar İzmir’e gitmeyi planlıyorsanız, şehirde dilediğiniz yere kolayca ulaşım sağlayabilmek, Foça’yı ve etrafını rahatça gezebilmek için araba kiralamanızı öneririz. İzmir havalimanından ayarlayacağınız kiralık araba ile seyahatinizi çok daha konforlu bir hale getirebilirsiniz.

Sizler için Foça’nın gezip görülmesi gereken yerlerini bir araya getirdik. Foça’ya gittiğinizde bu yerlerin en az birkaçına uğramadan şehirden ayrılmayın. Seyahatinizde zaman sınırlaması olmadan rahatça hareket edebilmek, istediğiniz yerleri konforlu bir şekilde gezmek için araç kiralayabilirsiniz. Araç kiralama işlemini bulunduğunuz şehirden yapabileceğiniz gibi, İzmir havalimanı araç kiralama ofislerinden de yapabilirsiniz.

Siren Kayalıkları

Siren Kayalıkları, Foça’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Homeros destanında da yer alan Siren Kayalıkları, fok balıklarının yaşadığı yer olarak biliniyor. Yolunu kaybeden gemilerin de genelde buraya çarptığı söylenmekte..Bir rivayete göre; kuş vücutlu güzel kadınlar etkileyici sesleri ile gemicileri mest edip denizcileri karaya çeker ve onları yollarından çevirirmiş. Doğal yaşama zarar vermemek için burada denize girilmiyor. Ancak bu güzelliği uzaktan bile görmek keyifli.

Foça Adaları

Foça’da yer alan altı ıssız ada görülmeye değer güzelliklerden. Orak Adası, İncir Adası, Kartdere Adası, Fener Adası, Hayırsız ada bunlar arasında en ünlüleri. Adaların en büyüğü olan Orak Adası’na tekne turu yapabilir ve bu gezi sırasında fok balığına denk gelebilirsiniz. Bu adaların ilgi çekici yanı ise şekil itibariyle fok balıklarını andırması.

Özellikle İncir Adası, bölge halkı ve turistlerin uğrak noktalarından. Piknik alanı ve plaj olarak kullanılan adada, denize girip doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz. Adalar ve etrafındaki koylar ise Türkiye'deki son Akdeniz foku kolonilerini bulundurma özelliği taşıyor.

İzmir Foça’da görülmesi gereken doğal güzelliklerden biri de harika koyları. Eski Foça'dan Yeni Foça'ya doğru sahil şeridi boyunca güzel koylar bulunuyor. Bu koyların masmavi sularında serinleyebilir, güneşlenmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Tarihi yapılar

Foça’da, tarihi eserlere meraklı olanların ilgisini çekebilecek birçok yapı var. Bir kaya mezar olan Şeytan Hamamı, Beş Kapılar Kalesi, bir başka kaya anıt mezar olan Taş ev, Athena Tapınağı ve Osmanlı döneminden kalma hamamlar bölgede gezilebilecek yerlerden birkaçı.

Athena Tapınağı

Batı Anadolu’nn 12 iyon kenti arasında yer alan Phokaia’nın ana tanrıçası Athena’ya ithafen yapılmış iyon kalıntısı. M.Ö. 590-580 yılları arasında yapılmış bu tapınak, bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri.

Ceneviz Kalesi

'Kale Burnu'nda bulunan Ceneviz Kalesi, 1678 yılında bölgeyi korumak adına Osmanlılar tarafından inşa edilmiş. Son derece stratejik bir noktada bulunan kale, savunma amaçlı büyük bir hendekle ana karadan ayrı tutulmuş. Sualtında yapılan arkeolojik araştırmalar esnasında kaleden uzakta denizin dibinde taş gülleler görülmüş. Bu güllelerin bölgeyi korumak için düşman gemilerine mancınıkla atıldığı tahmin edilmektedir.

Taş Ev

M.Ö. 4.yy'da yapılan bu kaya mezar anıtı, Foça’dan 8 km uzaklıkta kuru bir dere yatağında bulunmakta. Yarı yontulmuş şekilde olan bu anıtın oluşmasında Perslerin Foça’nın bu birbirinden güzel yerlerini rahatça gezmenin yolu araç kiralamadan geçiyor. Eğer İzmir’e uçakla gitmeyi düşünüyorsanız, Budget’in Adnan Menderes Havalimanı’ndaki ofisinden kendinize en uygun aracı kiralayabilirsiniz. Budget araç kiralama fiyatları hakkında bilgi almak için www.budget.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.