İstanbul'un yanıbaşındaki Sakarya'da meğerse ne çok doğal güzellikler varmış. Acarlar Longozu (subasar ormanı), Poyrazlar Gölü, adı üstünde Sakarya Nehri ve nehrin denize kavuştuğu yer Karasu ve daha niceleri Sakarya sınırları içinde yer almakta. Biz de İstanbul'a çok yakın olan bu güzellikleri görelim istedik. Tek günlük bir gezi ile hepsini keşfettik.

Gezi rotamız

Rotamızı kuzeyde Acarlar Longozu sonrası hemen yanındaki Sakarya Nehri'nin denize döküldüğü yer olan Karasu'nun Yenimahalle mahallesi ve güneyde Poyrazlar Gölü olarak belirledik.

İstanbul'dan Acarlar Longozu'na nasıl gidilir?

Acarlar Longozu'na gitmenin en kolay yolu otoban sonrası Sakarya Merkez'den gayet düzgün duble yollardan Karasu'ya doğru gitmek. Ancak biz aynı yoldan gidip daha sonra geri gelmek yerine otobandan İzmit'ten çıkarak, Kandıra, Kaynarca, Acarlar Longozu, Karasu, Poyrazlar Gölü, Sakarya şeklinde bir tur attık.

Sabah kahvaltı sonrası yola çıktık. İzmit Kandıra arası yemyeşil tarlaları, tarlaları süsleyen kırmızı gelincik ve sarı çiçekleri, yeni yeni yeşeren ağaçları, ormanları görünce iyi ki şu güzel ilkbahar gününde buralara gelmişiz dedik. Kandıra'ya kadar yol gayet düzgün, Kandıra sonrası ara köy yolları şeklinde gidiyor, yine asfalt ve genelde düzgün, ancak bir sürü köy ve beldeden geçtiği için biraz uzun sürüyor. Geçen yaz Batı Karadeniz turumuz esnasında da bu yollardan geçmiştik, o zamandan bugüne yol çalışmalarının pek de ilerlememiş, hala devam etmekte olduğunu gördük.

İstanbul Çamlıca gişelerinden yaklaşık 160 km'lik bir yolculuk sonrası Acarlar Longozu'na ulaştık.

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu birinci dereceden doğal sit alanı. İğneada Longozu'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük ve tek parça halinde en büyük longozu. Longozlar, altındaki kumulların set oluşturmasıyla akarsuların akamaması ve göl oluşturarak etraftaki ormanları sularla kaplamasıyla oluşuyor. Bir başka deyişle göl içindeki orman deniliyor. Acarlar Longozu birçok kuşa, balığa ve sadece burada yetişen birçok endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor.


Longoz boyunca uzanan uzunca köprü boyunca göl kenarından yürüdük. Ormanın içine sokulmuş gölü, suya batmış ağaçları, çiçekleri, ördekleri, kurbağaları bol bol fotoğrafladıktan sonra bir sonraki durağımız olan Sakarya Nehri ile Karadeniz buluşmasına doğru yola çıktık.

Sakarya Nehri, Yenimahalle

Sakarya Nehri'nin denize döküldüğü yerde nehrin iki yamacı boyunca yerleşimler kurulmuş. Bir yakasına İhsaniye, diğerine Yenimahalle denilmiş.

Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü yer: Karasu, Yenimahalle, İhsaniye
Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü yer: Karasu, İhsaniye Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü yer: Karasu, Yenimahalle

Yenimahalle

Batı Karadeniz turumuzda nehrin üzerindeki köprüde durmuş ve nehir deniz kavuşmasını resmetmiştik. Sıra sıra balıkçı teknelerinin sıralandığı Yenimahalle'yi beğenmiş ancak yolumuz uzun olduğundan uğrayamamış, yolumuza devam etmiştik. Kısmet bu güneymiş...


Nehir boyunca dizilmiş çay bahçeleri, sıra sıra ulu çınarları, çınarların gölgesinde oturan halkıyla bu mevsimde Yenimahalle'yi inanılmaz huzur dolu bulduk. Karnımız da acıkınca İstanbul'a göre gayet uygun olan balık lokantalarında tazecik balıklarla bir güzel karnımızı doyurduk.

Karasu'dan Poyrazlar gölüne nasıl gidilir?

Yenimahalle sonrası saat akşam üstüne yaklaşmıştı ama bizim gidilecek bir durağımız daha vardı. Karasu Sakarya arasındaki duble yollardan gayet hızlı ve rahat şekilde son durağımız Poyrazlar Gölü'ne ulaştık.

Poyrazlar Gölü

Poyrazlar Gölü yemyeşil ormanlar arasında oldukça geniş bir alana yayılmış çok güzel bir göl. Bize Abant Gölü'nün bir benzeri gibi geldi. Göl, milli parklar statüsünde ve girişi ücretli. Sakarya'ya sadece 6 km uzaklıkta olduğundan Sakarya halkının piknik ve mesire yeri olarak kullanılıyor. Göl etrafında ve ağaçlar arasında bol bol masalar var.

Sakarya Poyrazlar Gölü'nde bisiklet kullananlar Sakarya Poyrazlar Gölü'nde piknik

Gölü ziyaret saatimizin akşam üstüne denk gelmesi çok iyi oldu. Böylece bu mis gibi doğada mangal kokularını değil tertemiz havayı soluduk. Göl etrafında dolaştık, çimenlerde top oynadık, uçurtma uçurduk...


Longozu, gölü, ırmağı ile nefis doğa içinde güzel bir ilkbahar günü geçirip hava kararmadan dönüş yoluna koyulduk...



Gezi Tarihi: Nisan 2013

İlgili Yazılar: