Paris kaç günde gezilir?

Paris gezilecek yerler listesi oldukça uzun ve her bir nokta çok geniş alana yayılmış durumda. Bu sebeple, Paris gezisi için minimum üç günlük bir süre ayırmak gerekiyor. 

3 günlük Paris gezi planı ile başlıca yerleri gezebilir, gezme hızınız ve yapmak istediklerinize göre Paris simgelerinin pek çoklarını görebilirsiniz. Tabii ki, Paris tatili 5 gün gibi uzatılırsa, daha dolu dolu ve şehrin ruhunu daha bir hissedebileceğiniz bir Paris gezisi yapmış olursunuz.

Paris gezilecek yerler
Eyfel Kulesi'nin en tepesinde

Paris, dünyada en çok turist çeken şehirlerden biri. Paris kaç günde gezilirin cevabı, Paris'te ne yapmak istediğinize göre değişir elbette. 

  • Romantik bir Paris tatili (Paris cafeleri, Seine nehri gezintileri, Paris köprüleri, romantik yemekler), 
  • Gurme bir Paris tatili (yüksek standartlı Paris restoranları, Paris fırınları, makaronları, kruvasanları, Michelin yıldızlı restoranlar), 
  • Çocuklu bir Paris tatili (Disneyland, Paris çocuk müzeleri, Paris parkları) 
  • Sanat dolu bir Paris tatili (Dünyaca ünlü Paris müzeleri: Louvre Müzesi, Orsay Müzesi, Rodin müzesi vb) 
Aşağıda ayrıntılı olarak anlattığım Paris 3 günlük gezi planında öncelikle, Paris'i ilk defa ziyaret edenler için Paris'te mutlaka görülmesi gereken yerler nereler üzerine odaklandım.

3 günden daha fazla günü olanlar için, Paris'te görülmesi gereken yerleri de ilave ettim. Her bir yeri haritada işaretleyerek de farklı farklı örnek Paris gezi rotası oluşturdum. Paris Gezi planı yaparken sizlere fikir verecek birçok yer aşağıdaki blog yazımda.

Bizler Paris'i kaç günde gezdik?

Biz, şimdiye dek, Paris'i dört farklı seferde ziyaret ettik ve her seferinde Paris algımız daha bir gelişti ve güzelleşti. İlk Paris seyahatimiz üç günlüktü ve bu yazıda bahsettiğim yerlerin çoğuna, hızlı bir turistik gezi olarak gitme fırsatımız oldu. İlk Paris tecrübesi için güzel bir geziydi.

Bir sonraki Paris gezimiz beş günlüktü ve daha bir Paris'in güzelliklerinin tadını çıkartma, güzel lezzetlerin peşinde koşma şeklinde daha düşük tempolu bir geziydi. Dersimize daha bir çalıştık, Paris'te denemek istediğimiz restoranlara odaklandık ve çok keyifli bir gezi geçirdik.

Sonraki Paris gezilerimiz ise önce tek ve en son iki çocukluydu. Bu sefer de Paris'te yapılacaklara Disneyland, Lüksemburg parkında tekne yarışı, Şanzelize'de buz pateni gibi etkinlikler eklendi.

Paris Gezilecek Yerler listesi

Paris gezilecek yerler haritası
Paris gezilecek yerler haritası (haritaya tıklayarak büyütebilirsiniz)
  1. Eyfel Kulesi
  2. Louvre Müzesi
  3. Notre Dame Katedrali
  4. Şanzelize (Champs Elysees) caddesi ve Arc de Triomphe (Zafer Takı)
  5. Orsay Müzesi
  6. Pont Neuf köprüsü ve Cite adacığı
  7. Lüksemburg Parkı
  8. Tuileries Parkı
  9. Grand Palais
  10. Alexander III köprüsü
  11. Galeries Lafayette avm'si
  12. Opera Garnier
  13. Vendome Meydanı
  14. Domaine National du Palais Royal
  15. Pompidou merkezi ve modern sanat müzesi
  16. Sacre Coeur Bazilikası
  17. St Germain de Pres bölgesi ve Cafe de Flore ve Les Deux Magots cafeleri
  18. Latin Quarter bölgesi
  19. Pantheon
  20. Montparnasse gökdeleni

Paris'te Ulaşım

Paris 3 günlük gezi planı

Paris'in, biz İstanbul'da trafik çilesi ile yaşayanları kıskandıracak derecede harika bir metro ağı var. Paris'te hangi noktaya gitmek isterseniz isteyin, muhakkak yakınında bir metro veya metro ile entegre RER treni durağı var. 

Öyle ki, o metro, bu metro durağı derken, bazen farklı hatlar arasındaki yine yer altı yürüme bağlantılarını kat ederken, kendinizi ufaktan köstebek gibi hissediyorsunuz. Canım zırt pırt metroya binmeye gerek yok, yürüyüvereyim derseniz de görüyorsunuz ki, çok da uzak değilmiş gibi gözüken mesafeler yürümeye başlayınca oldukça uzun sürüyormuş.

Metro biletleri, metro girişlerinde gişilerde ve otomatik makinelerde satılıyor. Tekli, onlu, günlük veya Paris Pass şeklinde birkaç günlük şeklinde almak mümkün.

Paris'te nerede konaklamalı?

Konaklamada şehrin merkezine yakın bir otelde kalmak çok büyük avantaj. Zamanınız yollarda geçmeden, otelden adımınızı atar atmaz görülecek yerlerin merkezindesiniz. 

Ne var ki Paris'teki otel fiyatları gerçekten el yakıyor. Bu sebeple verilen ücretlerin karşılığını alıp, kötü de süprizle karşılaşmamak için iyi bir araştırma yapılması gerekiyor. Biz Paris'te dört farklı otelde konakladık. İlki hoştu ama kışın oda ısınmadığından saç kurutma makinesi ile ısınmaya çalışmıştım :) (o oteli buradaki tasviyelerime dahil etmedim). 

Bir başkası şahaneydi (Marriott) ancak otel öylesine şehir merkezinden uzaktı ki, trendi metroydu günlerimiz yollarda geçiyordu.

Paris'te nerede kalınır
Hotel Henry IV Rive Gauche otel odamızın manzarası

Fiyat kalite dengesi olarak Paris'te kaldığımız en iyi otel, Notre Dame'ın hemen yanındaki Hotel Henry IV Rive Gauche oteldi. Minik odalı, Paris ortalamalarında, temiz ve keyifli bir konaklamaydı. Çok merkezi lokasyonu, Latin Quarter ve St Michel'in cıvıl cıvıl ortamında olması çok güzeldi.

Paris 3 Günlük Gezi Planı

Paris gezilecek yerler haritası
Paris 3 günlük gezi planı

3 günde Paris'teki en önemli turistik yerleri gezmeyi planlıyorsanız nokta atışları şeklinde başlıca gezilecek yerleri görmekte fayda var. Paris'te mesafeler çok yakın olmadığından yakınmış gibi gözüken yerlerde, bazen tek bir durak için bile metroya binmeniz size zaman kazandıracaktır.

Paris çok popüler bir turistik şehir olunca, ziyaret etmeyi planladığınız hemen her yerde uzun kuyruklar olacaktır. Şehrin en popüler yerleri olan Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi ve Notre Dame Katedrali ziyaretlerinizi Paris'teki 3 gününüzde ayrı ayrı günlerde ziyaret edecek şeklinde yayarsanız, yeni yer görme - sıra bekleme dengesini daha bir sağlayabilirsiniz. Buna göre:

Paris'te 1. Gün gezilecek yerler: 

Eyfel Kulesi, Şanzelize ve Seine nehri

  • Eyfel Kulesi'ne çıkabilir (haritada 1),
  • Şanzelize (Champs Elysees) caddesi ve Arc de Triomphe (Zafer Takı) (2)
  • Grand Palais (9)
  • Alexander III köprüsü (10)
  • Orsay Müzesi (5)
  • Tuileries Parkı (8)
  • Vendome Meydanı (13) şeklinde bir rota çizebilirsiniz
  • Dilerseniz Seine nehrinde bir tekne gezintisine çıkıp, Paris gezinize keyifli bir başlangıç yapabilirsiniz. 
Paris gezilecek yerler haritası
Paris'te 1. Gün gezilecek yerler listesi haritada konumları

Eyfel Kulesi

Paris gezilecek yerler
Eyfel Kulesi 2. katında

Eyfel Kulesi, dünyanın en çok ziyaret edilen ücretle girilen anıtı. Durum böyle olunca, kuleye giriş kuyrukları hangi mevsimde giderseniz gidin, uzayıp gidiyor. Düşük sezonda, sabah açılış saatine yakın erkenden sıraya girmek kalabalıkları biraz olsun atlatabilir belki (çocuklu Paris gezimizde bu şekilde yirmi dakika içine Eyfel kulesinin en tepesine çıkabilmiştik). 

324 metre yüksekliğindeki Eyfel kulesi üç katlı. Birinci ve ikinci katına merdiven veya asansör ile, üçüncü kata sadece ikinci kattan binilen asansör ile çıkılabiliyor.

Eyfel Kulesi ayrıntılı yazım burada.

Eyfel kulesi giriş ücreti (2024 yılı):
Eiffel kulesinin üçüncü katına çıkış bileti 29 €, çocuk 7 € ; diğer katlara çıkış ve merdivenle çıkış ücretleri daha düşük. Bilet alma kuyrukları inanılmaz uzun olduğu için muhakkak biletlerinizi önceden online olarak alın. Ayrıntılı ve güncel bilet fiyatları ve online bilet alabileceğiniz resmi site linki burada. 

Yüksek sezonda, özellikle en üst katına çıkış biletleri hızlıca bitiyor. Öyle bir durum ile karşılaşırsanız, Get Your Guide sitesinden acentalar üzerinden bilet bulabilirsiniz. Turların Eyfel kulesi biletleri fiyatları burada.

Eyfel kulesine nasıl gidilir?
6 No'lu metro Bir-Hakeim durağı
9 No'lu metro Trocadero durağı
RER C treni Champs de Mars - Tour Eiffel durağı.

Şanzelize

Paris 2 günlük gezi planı
Şanzelize caddesi ve Zafer Takı, Paris
Şanzelize, hiç şüphesiz Paris'in en ünlü caddesi. Her iki tarafında mağazaların, restoranların sıralandığı, boylu boyunca ağaçların muntazam şekilde budanıp dizildiği çok ihtişamlı bir cadde. 

Ünlü caddenin bir ucunda Concorde Meydanı, diğer ucunda ise Arc de Triomphe (Zafer Takı) bulunuyor. Şanzelize'den dümdüz Concorde Meydanı üzerinden devam ettiğinizde ise Louvre Müzesi'ne ulaşılıyor. 

Şanzelize deyince (Champs Elysees yazılıyor) kafanızda romantik Paris cefelerinin bulunduğu bir cadde canlanıyorsa Paris'in daha farklı noktalarına gitmenizi öneririm. Çünkü Şanzelize daha çok alışveriş, birkaç turistik restoran, etrafındaki sanat müzeleri ile sanat, ve en çok cadde boyunca yürüyüp ortam koklama yeri. 

Şanzelize'ye nasıl gidilir?
1 No'lu metro hattı Champs Elysees, Franklin Roosvelt veya George V durağı
9 No'lu metro Franklin Roosvelt durağı
13 No'lu metro Champs Elysees durağı

Adım adım Şanzelize gezimizin yazısı burada.

Arc de Triomphe

Paris gezilecek yerler
Paris'te gece Arc de Triomphe ve Eyfel kelesi manzarası
Arc de Triomphe (Zafer Takı) Şanzelize'nin en ucunda, on iki tane caddenin kesiştiği L'Etoile (yıldız) denilen bir göbeğin üzerinde yer alıyor. Resimlerden bakınca büyüklüğü çok da fark edilemeyen Zafer Takı'nın yanına varıldığında devasalığı daha bir anlaşılabiliyor. 

Napolyon'un kazandığı zaferlerin anısına inşa ettirdiği Zafer Takı'nın önünde bir de sönmeyen ateş yer alıyor. Takın bulunduğu alana ücretsiz girilebiliyor, üstüne çıkmak ücretli.

Arc de Triomf üstüne çıkış ücreti:
Yetişkin 8 €, çocuklara ücretsiz. Güncel ücretler burada.

Arc de Triomph'a nasıl gidilir?
1, 2, 6 No'lu metro Charles de Gaulle Etoile durağı
RER A treni Charles de Gaulle Etoile durağı 

Alexander III köprüsü

Paris gezilecek yerler
Paris köprüleri çok güzel
Concorde Meydanı'ndan Şanzelize boyunca devam edildiğinde, solda cam kubbesi üzerindeki Fransız bayrağı ile yine Paris'in simgelerinden Grand Palais görülür. 

Grand Palais ve karşısındaki Petit Palais önünden devam edildiğinde ise sütunlar üzerindeki altın renkli pegasus atları ve sokak fenerlerinin süslediği gösterişli Alexander III köprüsüne ulaşılır. 

Alexander III köprüsüne nasıl gidilir? 
8 ve 13 No'lu metro ve RER C treni Invalides durağı 

Orsay Müzesi

Paris gezilecek yerler

Louvre ve Orsay Müzeleri, bizim gibi çok fazla sanat bilgisi olmayanlara bile bambaşka bir vizyon kazandıracak, sanatın engin dünyasına hayran bırakacak yerler. Her iki müze de Paris seyahatinde vakit ayırmaya değer. 

Orsay Müzesi, eski bir istasyon binasından müzeye dönüştürülmüş. Binanın kendisi, altın renkli saati, cam tavanları ve ferah ortamıyla çok etkileyici. 

Orsay Müzesi'nde görülecek başlıca eserler, Van Gogh'un aşina olduğumuz ünlü tabloları ve Monet ile birçok ünlü ressamın resimlerinin olduğu Empresyonist koleksiyonu. Orsay Müzesi'nin tepesinde saatin bulunduğu yerdeki müze cafesi de soluklanıp bir şeyler yemek için güzel. 

Orsay Müzesi'ne nasıl gidilir? 
RER C treni Musee d'Orsay durağı 
12 No'lu metro Solferino durağı 
Tuileries Parkı'ndan Passerelle Solferino yaya köprüsü ile 

Orsay Müzesi giriş ücreti 
Yetişkin 16 €, çocukla giderseniz bir çocuk bir yetişkin toplam 13 €, her ayın ilk Pazar günü herkese ücretsiz 
Güncel giriş ücretleri burada

Vendome Meydanı

Paris gezilecek yerler

Şanzelize'de dolaşıyorken Paris'in "high class"lığını çok fazla hissedemediyseniz Vendome'daki ünlü mücevher mağzalarının sıralandığı ve Ritz otelin bulunduğu ortamında lüksü ve şaşayı sonuna kadar hissedebilirsiniz. 

Vendome Meydanı'nın ortasındaki Vendome sütunundaki bronz rölyeflerde Napolyon'un zaferleri resmedilmiş. Vendome yakınlarındaki La Madeleine kilisesi de, şehrin ortasında aniden karşınıza çıkan koskocaman binası ile şaşkınlık yaratan bir başka Paris yapısı. 

Vendome Meydanına'na nasıl gidilir? 
Vendome meydanında metro durağı yok, en yakın ulaşım şekli Tuileries veya Concorde metro duraklarından yürümek. 

Concorde Meydanı

Şanzelize'nin bir ucu olan Concorde Meydanı, dönme dolabı ve meydandaki dikilitaş ile çok uzaklardan bile fark edilebiliyor. 

Tarihte birçok kanlı olaya şahitlik etmiş olan meydan giyotinin kurulup XVI. Louis'in can verdiği bir yer. Meydanın karşısında, caddenin her iki tarafını bekleyen at heykeli ile Şanzelize ve devamında Arc de Triomphe var. Solundaki Seine nehri üzerinden Concorde Köprüsü'nden devam edildiğinde ise karşı yakada Palais Bourbon'da Fransız Meclisi yer alıyor. 

Concorde Meydanı'na nasıl gidilir? 
1, 8, 12 No'lu metro Concorde durağı 

Tuileries Parkı

Paris gezilecek yerler
Tuileries parkı ve Concorde meydanı çıkışı

Paris'in orta yerindeki Tuileries Parkı, toprak zeminli yürüyüş yolları, gölet etrafında metal sandalyeli dinlenme yerleri ile spor yapan ve parkın tadını çıkartan Parisliler arasında vakit geçirmek için güzel bir yer. 

Tuileries Parkı'nın solundaki Seine nehri kıyısındaki orta kapısından çıkıp köprüden geçerseniz Orsay Müzesi'ne, en ucundaki dönme dolabın yanına gidip Concorde Meydanı çıkışından çıkıp Şanzelize'ye doğru gidebilir, ya da sağ orta kapısından çıkıp Vendome Meydanı'na doğru devam edebilirsiniz. 

Louvre'dan Şanzelize'ye adım adım gezi notlarım burada. 

Tuliers Parkı'na nasıl gidilir? 
1 No'lu metro Tuileries durağı 

Seine nehrinde tekne gezintisi

Paris, Seine nehri kıyısında kurulmuş bir şehir. Paris'teki başlıca gezilecek yerler, Seine nehrinin sağ ve sol yakasında dağılmış durumda. Şehrin iki yakasını birleştirmek için, Seine üzerinde tarih boyunca birçok köprü inşa edilmiş. Günümüzde, Paris'te Seine nehri üzerinde 37 köprü bulunuyor

Seine nehrini, Paris köprülerini ve nehir boyunca sıralı birçok tarihi binayı görmenin en güzel yolu Paris'te bir bot turu yapmak. Yemekli veya yemeksiz yapılabilen bot turları Eyfel kulesi ve Notre Dame arasında bir tur şeklinde yapılıyor. 1 saatlik yemeksiz Paris bot turu fiyatları 15 € civarında. Farklı farklı bot turu yapan firmalar var. Eyfel Kulesi, Notre Dame ve Pont Neuf yakınlarında bot turu kalkış noktaları bulunuyor.

Paris tatilinizde bot turu yapmayı planlıyorsanız, farklı konseptli Seine nehri bot turlarını incelemek ve fiyatları için tıklayın.

Paris'te 2. Gün gezilecek yerler: 

Louvre Müzesi, Notre Dame Katedrali, Ünlü Paris Cafe'leri

  • Louvre Müzesi'nin en önemli eserleri gezisi
  • Domaine National du Palais Royal
  • Pont Neuf ve Cite adası
  • Notre Dame Katedrali
  • Latin Quarter ve St Michel bölgesi
  • Pantheon
  • Lüksemburg Parkı
  • St Germain de Pres bölgesi ve Cafe de Flore ve Les Deux Magots cafeleri
  • Montparnasse gökdeleni
Paris gezilecek yerler haritası
Paris'te 2. Gün gezilecek yerler haritası

Piramit ve Louvre müzesi

Paris gezilecek yereler
Louvre Müzesi
Louvre müzesi ve müze girişindeki cam piramit hiç şüphesiz Eyfel Kulesi'nden sonra en önemli Paris simgeleri. Kısıtlı vakitte Paris geziliyorsa bile müze önüne gelip piramidi yakalamaya çalışırken bir hatıra fotoğrafı çektirilir. 

Louvre müzesi, çok büyük olduğundan belli başlı eserlerini gezmek için bile en az yarım gün ayrılması gerekir. Ancak, Paris'e kadar gitmişken Mona Lisa'ya bir merhaba demek için bile birkaç saat ayrımaya değer. 

Paris gezilecek yerler
Louvre Müzesi'nde Mona Lisa

Louvre'u ilk defa ziyaret edenler öncelikle müzedeki üç leydiyi görmek isterler: Mona Lisa, Venus de Milo heykeli ve Samothrace'in Kanatlı Zafer heykeli. Müzeyi ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken Louvre eserleri listesi burada

Louvre Müzesi'ne nasıl gidilir? 
1 ve 7 No'lu metro Palais Royal Musee du Louvre durağı. 

Louvre Müzesi giriş ücretleri (2024 yılı): 
Yetişkin 22 €, çocuklara ücretsiz. Ekim'den Mart'a her ayın ilk Pazar günü giriş herkese ücretsiz. Güncel giriş ücretleri burada

Get Your Guide üzerinden Louvre Müzesi giriş bileti alabileceğiniz link burada.

Domaine National du Palais Royal

Paris 3 günlük gezi planı
Palais - Royal sütunları

Louvre Müzesi etrafında nerede dolaşsanız harika yerler görüyorsunuz. Bu yerler arasında en ünlülerden biri Palais - Royal yani eski kraliyet sarayı. Sarayın meydanındaki siyah beyaz çizgili sütunlar popüler bir Instagram noktası. Giriş ücretsiz.

Notre Dame de Paris Katedrali

Paris 3 günlük gezi planı
Notre Dame Katedrali
Notre Dame'ın Kamburu'ndan ve Belle müzikalinden aşina olduğumuz Notre Dame Katedrali, Paris merkezde Seine nehri üzerinde Ile de la Cite adası üzerinde yer alıyor. İnşasına 1163 yılında başlanan ve tamamlanması 170 yıldan fazla süren Gotik katedral UNESCO Dünya Mirası kapsamında. 422 basamak tırmanarak çıkılabilen kulesinden 360 derece Paris manzarası ve 500 kiloluk çan da görülebiliyor. 

Paris gezilecek yerler
Notre Dame de Paris Katedrali içi

Bizler, Notre Dame Katedrali'deki büyük yangın öncesi, katedralin içini birçok defa görme fırsatı yakalamış şanslılardandık. Maalesef Notre Dame Katedrali 2019 yılındaki büyük yangınla büyük hasar aldı ve ziyarete kapalı. Halen restorasyonları devam eden Notre Dame de Paris Katedrali, 2024 yılının sonuna doğru açılması planlanıyor.

Notre Dame Katedrali kulesi giriş ücreti:
Notre Dame katedraline giriş ücretsiz.
Katedral kulesine çıkış ücreti: 10 €, çocuklara ücretsiz.

Notre Dame Katedrali'ne nasıl gidilir?
1 Nol'lu metro Hotel de Ville veya Chatelet durağı
4 No'lu metro Cite veya St-Michel durağı
7, 11, 14 No'lu metrolar Chatalet durağı
RER B ve RER C trenleri St-Michel durağı 

Cite Adası

Paris gezilecek yerler
Kayık şekilli Cite adası

Cite Adası (Ile de la Cite), Seine nehri üzerinde, Paris'in ilk kuruluş yeri ve geçmiş zamanlarda şehrin en merkezi bölgesiymiş. Tekne biçimindeki adanın bir ucunda, Paris'in ayakta kalan en eski köprüsü olan Pont Neuf (Yeni Köprü) bulunuyor. 

Paris gezilecek yerler
Pont Neuf

Harika vitrayları ile ünlü Sainte Chapelle ve Kraliçe Marie-Antoinette dahil giyotin öncesi hapishanesi olması ile ünlü Conciergerie de Cite Adası'nda yer alıyor. Adanın diğer ucuna doğru ise gösterişli yapısı ile Notre Dame de Paris Katedrali göz dolduruyor. Cite Adası'ndan Pont St-Louis köprüsü ile hemen yanındaki St-Louis Adası'na da geçilebiliyor. 

Cite Adası'na nasıl gidilir? 
1, 7, 11, 14 No'lu metro Chatelet durağı 
4 No'lu metro Cite veya Saint-Michel durağı 
RER B Chatelet veya Saint-Michel durağı 
RER C Saint-Michel durağı 

Quartier Latin

Paris'te gezilecek yerler
Ünlü Shakespeare kitapçısı

Notre Dame'den sol yakaya geçtiğinizde, Paris'in akademik hayatının merkezi, birçok müze ve kitapçının bulunduğu Latin Quarter'e varıyorsunuz. Dünya'nın önde gelen üniversitelerinden La Sorbonne, ünlü Shakespeare kitapçısı Latin Quarter'de. Latin Quarter ve hemen yanındaki St Michel bölgesi, dolaşması keyifli yerler.

Quartier Latin'e nasıl gidilir? 
10 No'lu metro Cluny - La Sorbonne durağı

Pantheon

Paris gezilecek yerler
Paris Pantheon binası çok büyük ve gösterişli

Paris'in dört bir tarafında boyutları ile şaşkınlık yaratan birçok bina var. Luxemburg parkı yakınlarındaki Pantheon da heybeti ile insanda hayranlık uyandıran yerlerden biri. Kilise olarak inşa edilmiş olan Pantheon günümüzde birçok ünlü kişinin ve Fransız ulusal kahramanının mezarının bulunduğu bir mozole. 

Emile ZolaVictor HugoJ.J. RousseauMadame Curie ve daha birçok kişinin mezarı Pantheon'da bulunuyor. Ayrıca, dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü kanıtlayan Foucault sarkacı da Pantheon'un gösterişli yüksek kubbesine asılı. 

Pantheon'a nasıl gidilir? 
RER B Luxembourg durağı 
10 No'lu metro Cluny - La Sorbonne veya Maubert durağında inip biraz yürümek gerek 

Pantheon giriş ücreti 
Yetişkin 13 €, çocuklar ücretsiz 
Güncel giriş ücretleri burada

Luxemburg Parkı

Paris gezilecek yerler
Luxembourg Parkı

Jardin du Luxembourg
, Floransa'nın Boboli bahçelerinden esinlenerek yapılmış çok büyük alana yayılmış bir park. St Germain de Pres ile Latin Quarter'ın kesişiminde yer alan park, çeşit çeşit ağaçları, Medici çeşmesi gibi fiskiye ve göletleri, heykelleri ile, Paris'in sol yakasını gezerken uğranıp, etraftaki fırınlardan (Gerard Mulot fırını harika) alınanlar ile mini bir piknik yapılası bir yer. 

Luksemburg parkına nasıl gidilir? 
RER B Luxembourg durağı 

Montparnasse gökdeleni

Paris gezilecek yerler Montparnase kulesi
Paris'in en yüksek binalarından Montparnase kulesi

Yükseklerden güzel bir Paris manzarası seyretmenin bir yolu da Montparnasse kulesine çıkmak. Eyfel Kulesi kuyrukları ile uğraşmayayım ve Paris manzara fotoğrafımın içinde bir de Eyfel kulesi olmalı diyenler için Montparnasse kulesi doğru adres. 

Binanın 56. katına kadar asansör ile çıktıktan sonra, üç kat da merdiven çıkarak 59. kattaki 200 metre yükseklikteki seyir terasına ulaşılıyor. 360 derece Paris manzarasında Eyfel kulesi, Louvre Müzesi, Arc de Triomphe gibi önemli yerler görülebiliyor.

Montparnasse kulesi seyir terası giriş ücreti (2024 yılı):
Yetişkin 18 €, çocuklara 10 €
Güncel fiyatlar burada.

Montparnasse kulesine nasıl gidilir?
4, 6, 12, 13 No'lu metro Montparnasse - Bienvenüe durağı

St Germain de Pres

Paris gezilecek yerler
Paris St Germain de Pres'te yürümek çok keyifli
Şanzelize bizim Nişantaşımız ise St Germain de Pres de bizim Bağdat caddemiz diyebiliriz. Geniş caddeler, cafeler, dükkanlar, Parisliler'in hayatının nasıl aktığının hissedilebileceği yerler. 

Orsay Müzesi'nin arka taraflarında, Paris'in sol yakasında bulunan St Germain de Pres semtinde ünlü Cafe de Flore ve Les Deux Magots cafeleri de yer alıyor. Montparnasse binası da St Germain yakınlarında. 

St Germain de Pres'e nasıl gidilir? 
4 No'lu metro Saint Germain-des Pres durağı 
10 No'lu metro Mabillon durağı 

Paris cafeleri

Paris gezilecek yerler
Paris St Germain caddesi üzerinde Cefe de Flore
Paris tatilinin daha bir hissedebilmenin en güzel yolu hiç şüphesiz bir cefeye oturup sokağa dönük masalarında birer kahve içmektir. 

Paris cafeleri arasında iki tanesi var ki onlarda oturup bir şeyler yiyip içmek de Paris'te yapılacak belli başlı turistik aktiviteler arasında yer alıyor: Cafe de Flore ve biraz ilerisinde yer alan Les Deux Magots cafeleri. Her iki cafe de nostaljik atmosferleri, zamanında nice ünlü kişinin masalarında oturup hararetli sohbetlere dalmış olduğu tarihi ile etkileyici.

Cefe de Flore ve Les Deux Magots cafelerine nasıl gidilir?
4 No'lu metro Saint Germain-des Pres durağı
10 No'lu metro Mabillon durağı

Paris'te 3. Gün gezilecek yerler:

Lafayette ve Opera çevresi

Paris gezilecek yerler Lafayette
Paris Lafayette'in cam tavanı ve yılbaşı süslemesi
Pek çok kişi için, modanın başkenti Paris seyahati bol bol alışveriş demek. Tüm lüks markaların bir arada bulunduğu Galeries Lafayette ise alışveriş çılgınlığının en üst noktası gibi. 

Alışverişi düşünmeyenler için bile Lafayette kocaman kubbeli renkli tavanı, çoğunluğunu uzak doğulu turistlerin oluşturduğu kalabalığı ve ortamıyla bir alışveriş müzesi geziyormuş tadında ziyaret edilesi bir yer. 

Galeries Lafayette'in en üst katından ücretsiz Eyfel kuleli Paris manzarası görülebildiği aklınızda olsun. Galeriries Lafayette'e kadar gitmişken nefis mimarili Opera Garnier ve opera çevresinde Paris'e hakim Haussmann mimarisinin özü görülebilir.

Lafayette'e nasıl gidilir?
7 ve 9 No'lu metro Chaussee d'Antin - La Fayette durağı
3, 7, 8 No'lu metro Opera durağı
RER A treni Auber durağı
RER E treni Haussmann - St Lazare durağı

Sacre Coeur Bazilikası ve Montmartre

Paris gezilecek yerler Sacre Coeur Bazalikası
Sacre Coeur Bazalikası
Sacre Coeur Bazilikası, Paris'in en yüksek noktasında Montmartre semtinde yer alıyor. Montmartre, daracık şirin sokakları, sokak ressamlarının doldurduğu meydanları, cafeleri ile Paris'in geri kalanından oldukça farklı; sıcacık duygular uyandırıyor insanda. 

Paris'te gezilecek yerler
Montmartre

Sacre Coeur Bazilikası, bembeyaz görüntüsü, yüksek bir konumdan sunduğu Paris manzarası ve ortamıyla görülmeye değer. Bazilika bir mabet yeri olduğundan girişi ücretsiz

Aklınızda olsun, Sacre Coeur'un eteğindeki sokak satıcıları rahatsız edici olabiliyor, biraz dikkatli olmakta fayda var. Ayrıca, civardaki hediyelik eşya dükkanları diğer yerlere göre daha ekonomik. 

Sacre Coeur eteklerinden revü şovları ile ünlü Moulin Rouge'a doğru devam edildiğinde Paris'in çok da tekin olmayan bambaşka bir yüzü ile karşılaşabilirsiniz.

Sacre Coeur Bazalikası'na nasıl gidilir?
2 veya 12 No'lu metro Pigalle durağı sonrası Montmartrobus otobüsü
12 No'lu metro Jules Martin durağı sonrası Montmartrobus otobüsü
2 No'lu metro Anvers durağı sonrası funiküler veya merdivenler
12 No'lu metro Abbesses durağı (mümkünse metro çıkışı yüzeye kadar asansöre binin, merdivenler çok fazla) sonrası funiküler veya merdivenler

4 - 5 Günlük Paris Gezi Planı

4 - 5 günlük bir Paris seyahati planlıyorsanız bol yürüyüşlü, daha bir tadını çıkartacak bir rota oluşturabilirsiniz. Yukarıdaki nokta atışlarının arasını uzun yürüyüşler ve müze ziyaretleri ile renklendirebilirsiniz. Tabii ki yukarıdakilerden sadece Eiffel'i görüp, sonra Louvre müzesini ziyaret edip Paris cafe ve restoranlarının tadının çıkarılacağı çok daha relax bir rota da oluşturulabilir... Olabildiğince fazla yer göreyim diyenler için daha geniş zamanda, yukarıdaki listeye ilaveten Paris'te gezilecek yerler: 

Versay Sarayı

Versay (Versailles) Sarayı, Paris'in 24 km güneybatısında bulunuyor. XIV. Louis'in inşa ettirdiği görkemli saray Fransız İhtilaline kadar Fransa'nın yönetim merkezi olmuş. 

2300 odası, simetri harikası bahçeleri, parkları ile çok geniş alanda bulanan Versay için tam günlük bir gezi süresi ayırmak gerek. Versay Sarayı, Pazartesi günleri kapalı oluyor.

Versay Sarayı'na giriş ücreti (2024 yılı):
Yetişkin 21 €, çocuklar ücretsiz
Kasım'dan Mart'a her ayın ilk Pazar günü herkese ücretsiz.
Güncel fiyatlar burada.

Versay Sarayı'na nasıl gidilir?
RER C treni Versailles Chateau - Rive Gauche durağında inip yaklaşık 10 dakika yürünür.

Disneyland

Paris gezilecek yerler
Disneyland Paris
İster çocuklu, isterseniz de çocuksuz olun, Paris yakınlarında çok cazip bir eğlence merkezi var: Disneyland. Disneyland, Paris'in 44 km doğusunda yer alıyor ancak RER trenleri ile ulaşılması çok kolay. 

Walt Disney Studios Park ve Disneyland Park olarak iki ayrı bölümden oluşan tema parkın bir günde tamamını deneyimlemek imkansız. Ancak, kaçırılmaması gereken bölümler üzerinden özet bir tur planlanabilir. 

Disneyland içinde ve etrafında birçok otel mevcut ancak daha uygun bir konaklama imkanı için Paris merkezde kalmak da mümkün.

Disneyland giriş ücreti:
Yaz - kış olması, hafta içi - hafta sonu olmasına göre bilet fiyatları 56 €'dan 99 €'ya kadar geniş farklılık gösteriyor. Walt Disney Studios Park ve Disneyland Park için ayrı ayrı bilet almak veya her ikisini kapsayan kombine bilet almak gerekli. 

Biletle eğlence parklarına girdikten sonra tüm aletlere ayrı bir ücret ödemeden sınırsız binilebiliyor. (tabii uzun kuyruklar sonrasında) Kış sezonunda biletler daha ucuz ancak hava erken karardığından park çok daha erken kapanıyor. 12 yaşından büyük çocuklar yetişkin sayılıyor. Yetişkin bilet ile çocuk bileti arasında sadece 7-8 € fark oluyor. Biletleri önceden online almak daha ekonomik. Güncel fiyat bilgisi ve online bilet için ayrıntılar burada.

Disneyland'e nasıl gidilir?
Paris merkezden Disneyland'e giden RER A trenine binip son durağı olan Marne-la-Vallee / Chessy istasyonunda inilir. İstasyon Disneyland'in tam yanında. 

Paris'te nerede kalınır?

Paris'te nerede kalınır
Hotel du Louvre: Paris'te en merkezde 5 yıldızlı otel

Paris'te konaklamak için birçok seçenek mevcut. Ancak genel olarak bakacak olursak, Paris otelleri çok küçük odalı ve pahalı. Oda fiyatları 100 €'dan başlıyor diyebilirim. Hangi bölgede kalınacağına karar verirken dikkat edilecek en önemli husus, metro durağına yakınlığı olmalıdır bana göre. Ancak, metro ile gidilebildiği halde şehir merkezinden çok uzak oteller tercih edildiğinde, gidiş geliş günde en az bir saat zaman kaybı olabiliyor. Bu sebeple, nispeten merkezi otel seçmekte fayda var. 

Bizler Paris gezilerimizde konaklamak için  Opera bölgesi ve Notre Dame yakınlarındaki St Michel bölgesini tercih ettik. 

Bununla birlikte, Paris'te konaklanacak yer denilince birçok kişinin ilk tercihi Eyfel Kulesi manzaralı yerler ve Şanzelize yakınlığındaki oteller oluyor. Bu yerler, bütçeyi biraz daha zorlayacak olsa da yine de bir bakınmakta fayda var. Seyahat zamanınıza göre daha uygun seçenekler bulabilir ve etkileyici bir konaklama ile hiç şüphesiz Paris tatilinizi daha bir unutulmaz kılabilirsiniz.

Latin Quarter ve St Michel bölgesi otelleri

Bu bölge, Paris'te gezmesi en keyifli yerlerden biri. Latin Quarter, Saint Germain ve Notre Dame bu bölgeye yürüme mesafesinde yer alıyor. Oldukça merkezi olan bölge, aynı zamanda geç saatlere kadar capcanlı ve güvenli. 

  • Latin Quarter ve St Michel bölgesindeki oteller ve fiyatları için tıklayın.
  • Select Hotel (booking.com puanı 9.0 / 1500'den fazla yorum) bu bölgede, merkezi bir konumda, keyifli bir konaklama tercihi için iyi bir örnek. Otel fiyatları burada.
  •  Familia Hotel (booking.com puanı 8.1 / 1900'den fazla yorum) iyi bir konumda daha ekonomik bir konaklama tercih edenler için bir seçenek. Otel fiyatları burada.

Opera bölgesi otelleri

Opera bölgesi, birçok metro hattının geçtiği çok merkezi bir semt. Paris'te gezilecek başlıca yerler olan Louvre müzesi, Concord meydanı, Şanzelize vb Opera bölgesinden sadece bir iki metro durağı mesafesinde. Ulaşımı kolay, merkezi ve aynı zamanda geç saatlere kadar çok canlı ve hareketli yer konaklaması için iyi bir tercih Opera bölgesi.
  • Hotel Touraine Opera (booking.com puanı 8.9 / 1800'den fazla yorum) ünlü Galeries Lafayette ve Printemps lüks alışveriş merkezlerine sadece beş dakika yürüyüş mesafesinde ve metro durağına çok yakın bir otel. Otel fiyatları için tıklayın.
  • Hotel De La Cite Rougemont (booking.com puanı 8.1 / 1300'den fazla yorum) fiyat / fayda dengesi iyi, konum olarak çok beğenilen Opera bölgesinde daha ekonomik bir seçenek. Otel fiyatları için tıklayın.
  • Opera bölgesindeki daha fazla otel seçeneği ve fiyatları için tıklayın.

 Şanzelize bölgesi otelleri

Şanzelize bölgesi, Paris'te konaklanabilecek en merkezi yer. Gerek yürüyerek, gerekse kısa bir metro yolculuğu ile Paris'te görülecek yerler buradan kolaylıkla erişilebilir. Genel olarak, Şanzelize civarında oldukça pahalı oteller olmakla birlikte nispeten daha uygun konaklama imkanları da yok değil.

Eyfel kulesi manzaralı oteller

Paris'te konaklama tercihinizi Eyfel kulesi manzaralı bir otelden yana kullanmak isterseniz konaklama bütçenizi biraz daha yükseltmeniz gerekiyor. Efsane manzaralı Shangri-La Paris gibi otellerin fiyatları astronomik olsa da (otel linkine tıklayarak manzara ve fiyatlarını görebilirsiniz) nispeten daha uygun fiyatlı Eyfel manzaralı oteller de bulunabiliyor.
  • Jardins Eiffel (booking.com puanı 8.4 / 3000'den fazla yorum): Ben uzun uzun araştırdım, siz aramakla uğraşmayın, etkileyici bir Eyfel kulesi manzaralı bulabileceğiniz en uygun fiyatlı otel odası burada. Eyfel kulesi manzaralı oda için premium odalarını tercih etmeniz gerekiyor. Konum olarak da çok merkezi ve turistik yerlere yakın. Otel fiyatları için tıklayın

       
  • Hotel La Comtesse (booking.com puanı 8.9 / 700'den fazla yorum) bir başka Eyfel kulesi manzaralı otel seçeneği. Tarihi bir Haussmann tarzı binada yer alan otelin odaları modern ve konum olarak Eyfel kulesi önündeki parka sadece birkaç adım mesafede. Otel fiyatları için tıklayın

  • Eyfel kulesi yakınındaki diğer oteller ve fiyatları için tıklayın.



Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada
Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.