Her Çıralı tatilimizin vazgeçilmezidir Yanartaş'a çıkmak. Evet, bir dağ tepesindeki Yanartaş'a çıkmak biraz zordur, iyi bir kondisyon gerekir. Ona rağmen biz Yanartaş'a bebekli de çıktık, küçük çocuklu da, iki çocuklu da... Nefis bir dağ yürüyüşü yapıp Yanartaş'ta çok eğlendik!

Yanartaş Gezimiz

Yanartaş'a çıkmak zordur, iki küçük çocukla yapabilir miyiz diye düşünürken cengaver babamız miniği omuzlarına aldı; Yanartaş'a doğru dağ tırmanışı başlasın! Yer yer soluklanıp su içerek, bol bol da yüksek merdivenleri adımlayıp, dağ yollarında tırmanarak, dilimiz dışarıda ulaştık Yanartaş'a. Yaşasın, bu sefer de başardık, darısı çocuklar biraz büyüdükten sonraki gece tırmanışına...

Bir dağ tepesi düşünün, etraf çam ormanı, ormanların arasında kayalık bir alan ve kayaların birçok noktasında yüzyıllardır çıkan küçük alevler, işte Çıralı'daki Yanartaş öyle bir yer. Dağın tepesinde bir gaz sızıntısı var ve bu gaz sızıntısında yüzyıllardır alev yanmakta. Resmen taşın içinden alev çıkıyor, inanılmaz bir görüntü!

Orman içindeki bir yerde alevlerle iç içe olmak da çok ilginç, aman o alevler hiçbir zaman etraftaki ağaçlara sıçramasın diye bol bol dua ettim Yanartaş'ta. Böylesi bir yer olduğu halde bu alanda şimdiye dek çok şükür hiç yangın çıkmamış. Bir bu kadar daha tırmandıktan sonra dağın tepesinde bir tane daha Yanartaş varmış, daha çok çam ağaçları ile iç içe olduğundan orada bir defa yangın çıkmış...

Yanartaş'ta biz minikle oturduk, etrafı, karşıda gözüken denizi, hemen oracıkta olan antik kent kalıntılarını seyrettik. Baba ve abi de etrafta buldukları çubuklara sosisleri takıp pişirdiler. Sonra da marshmallowlar takılıp kızartıldı, hem eğlenildi hem de mini bir ziyafet yaparak Yanartaş gezimiz çocuklar için daha bir unutulmaz oldu... Ziyafet sonrası, çöplerimizi topladık, bulunduğumuz alanda çevreye zararlı olacak hiçbir şey bırakmayıp hava kararmadan geri dönebilmek için tekrar yola koyulduk. Biraz yorulduk ama yine Yanartaş'ta harika vakit geçirdik...

Çıralı Yanartaş Nerede?

Yanartaş, Antalya , Kemer yakınlarındaki Çıralı'da Beydağları (Olympos) milli parkı içinde bulunuyor. Olympos milli parkı içinde olsa da Yanartaş Çıralı'da, Olympos antik kentinde değil. Çıralı sahilinin bir ucunda Olympos antik kenti (ağaç evli tatil merkezi), diğer ucunda Yanartaş'a giden yol bulunuyor. Yanartaş, Çıralı merkeze yaklaşık 3 km mesafede.

Çıralı Yanartaş'a Nasıl Gidilir?

Yanartaş'a Çıralı üzerinden gidiliyor. Çıralı, Antalya Kemer yakınlarında; Kemer'e 40 km uzaklıkta. Kemer Kumluca ana yolundan ayrıldıktan sonra orman içinden giden hafif virajlı yoldan arabayla yaklaşık on dakikada Çıralı'ya ulaşılıyor. Çıralı merkezden de cami yanından giden yoldan devam edip tabelalar takip edildiğinde, Çıralı merkezden yaklaşık 3 km sonra Yanartaş'a çıkılan dağ eteğine varılıyor. Burada araba park edilip, yaklaşık 1 km'lik dağ yolundan zirveye doğru çıkılıyor. Dağ yolu düzgün bir patika yol ancak yol boyunca yer yer oldukça yüksek taş merdivenler var ve sürekli dik çıkmak insanı çok zorluyor. Muhakkak yanınızda su bulundurun.

Yanartaş'a ne zaman çıkmak gerek?

Yanartaş'ın büyülü atmosferini görmek isteyenler genellikle geceleri burayı ziyaret ediyor. Ancak Yanartaş'a yürüyerek çıkılan orman yolunda ışıklandırma yok, muhakkak yanınızda fener bulundurun.

Bizim gibi çocuklu olup, gece vakti orman içinden giden dağ tırmanışı yapmak istemeyenler için Yanartaş'a çıkmak için en uygun zaman gün batımına bir iki saat kala. Antalya sıcağında öğle vakti Yanartaş'a çıkmayı bence düşünmeyin bile! Gün batımına doğru hem sıcak hafiflemiş oluyor hem de havanın kararmasına yakın alevler daha albenili oluyor. Çocuklu iseniz hava kararmadan tekrar geri dönmekte yarar var...

Çıralı Yanartaş giriş ücreti

Yanartaş'a giriş ücreti 6 TL (2016 yılı). Çocuk için ücret alınmıyor. Müze kart geçerli değil.

Yanartaş'ta ne yapılır?

Yanartaş, bir dağ tepesindeki taşın üzerinde birçok noktalarda minik alevlerin çıktığı bir yer. O alevlerin üzerinde sosis, sucuk kızartıp yemek, çubuklara marshmallow takıp kızartmak çocuklarla çok eğlenceli... Tepede herhangi bir tesis yok, tedarikli gitmekte fayda var.

Çıralı Yanartaş efsanesi

Homeros'un efsanesine göre, Ephyra kralı Glaukos'un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros'u öldürür ve "Belloros'u yiyen" anlamındaki Bellorophontes adını alır. Ephyra'dan sürülen Bellorophontes Argos kralına sığınır. Argos kralı da onu Likya kralına gönderir.

Likya kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olimpos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağzından alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellorophontes, kanatlı atı Pegassos'a binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellorophontes yere inerek mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin yedi kat altından alevler saçmaya devam eder...

Çıralı Yanartaş pansiyon konaklama

Yanartaş yakınında konaklamak istendiğinde en yakın yer Çıralı. Çıralı'da genelde bungalov evler ve ekonomik pansiyonlardan oluşan birçok konaklama yeri ve otel var. Bir ucu Olympos, diğer ucu Yanartaş olan upuzun Çıralı sahili ve berrak denizi de bir harika.


Gezi Tarihi: Temmuz 2016