vitrindeki oyuncakları izleyen oğlum, İstanbul Oyuncak Müzesi
Oyuncak müzesi nedir, sadece eski oyuncakların sergilendiği bir yer mi? Hayır, Oyuncak müzeleri son 150 yıllık Dünya tarihine farklı bir yönden ışık tutan yerlerdir. İşte bu yüzden oyuncak müzeleri hem çocuklara hem de büyüklere hitap eder. Minikler rengarenk oyuncaklar ile büyülenirken, büyükler de yüz yıl önceki hayatın izleri peşinde bir yolculuğa çıkar, hatta o yolculukta kendileri de çocukluklarına dönerler...

Oyuncak Müzesi nerede?

İstanbul Oyuncak Müzesi, Anadolu yakasında Göztepe'de, adeta yüksek katlı apartmanlar arasında kurtarılmış bölge gibi duran bir tarihi ahşap köşkte bulunuyor.

İstanbul Oyuncak Müzesi hakkında bilgi

İstanbul Oyuncak Müzesi ünlü şair ve yazar Sunay Akın'ın tamamen kendi çabaları ile oluşturduğu antika oyuncak koleksiyonlarından oluşuyor. Sunay Akın, İstanbul Oyuncak Müzesi'ni Türkiye'deki ilk Oyuncak Müzesi olarak 2005 yılında ailesine ait bir köşkte açmış. O gün bu gündür de müze koleksiyonları genişleyerek oyuncak tarihinin en gözde eserlerinden oluşan binlerce oyuncak sergilenmeye devam ediyor. Koleksiyonda, 1800'lü, 1900'lü yıllardan; Alman, Fransız, ABD, Japon ve daha pek çok ülkeden çeşit çeşit oyuncaklar bulunuyor.

İstanbul Oyuncak Müzesi Gezimiz

İstanbul oyuncak müzesi gezimize, çocukların çok eğlendiği bir hafta sonu atölyesi ile başladık. Oğlum, el kuklası oynatan bir sanatçının yönlendirmeleri ile kendi hayal dünyasındaki kağıt kuklasını yaptı, boyadı, iplerini taktı ve çok keyifli vakit geçirdi... (İstanbul Oyuncak Müzesi etkinlik ve atölye programı burada.)
Oyuncak müzesinde kukla atölyesi
Daha sonra oğlumla müzeyi keşfetmeye koyulduk. İlk olarak müzenin bodrum katında bir denizaltının içinde bulduk kendimizi. Denizler altındaki Kaptan Cousteau'lar olarak denizaltının koridorlarından geçtik, müzenin giriş katına çıktık.

Giriş katında oğlumun çok eğlendiği kendi hatıra paranı yapma makinalarını fark ettik. Oğlum minik kolları ile zorlana zorlana makinenin kolunu çevirdi ve minik darphanede kendi parasını bastı.

Kızılderililer, kovboylar arasında dolaştık. Hem benim çocukluğumun en sevdiğim çizgi karaketeri hem de hala oğlumun da en sevdiği çizgi film olan Pembe Panter ile hatıra fotoğrafı çektirdik ve üst katlarda turumuza devam ettik.

Var olan farklı temalı onlarca bebek evine bakıp rahatlıkla o yıllardaki Almanya'sı, İngiltere'si hakkında fikir yürütebiliyorduk. 1900'lü yılların başından kasap dükkanı, mücevher dükkanı, terzi, hastane veya köy evinin renkli bir fotoğrafı yok belki ama oyuncak evler o yıllar hakkında birçok ayrıntıyı bize anlatıyordu.

Devam ettik, sergilenen oyuncak gruplarına göre tasarlanmış kimi bir tren vagonunda bulduk kendimizi, kimi bir uzay macerasında veya bir savaş cephesinde. Uzaya giden Türk bayrağı da vardı müzede, son yılların moda Star Wars oyuncakları da. Yine hem benim, hem de oğullarımın çocukluğunda bizleri eğlendiren çeşit çeşit Mickey Mouse'lar vitrinlerin arkasından bizlere gülümsüyordu...

Plastiğin icat edilip oyuncakların henüz değersizleşmediği yıllardan, porselenden, tahtadan, demirden, kumaştan oyuncaklar. Japon'u, Alman'ı, İngiliz'i fark etmeden; özünde çocukların hayal gücüne dokunan ve geliştiren minik dünyalar...

İstanbul Oyuncak Müzesi giriş ücreti (2016 yılı)

Tam: 12 TL
İndirimli: 9 TL (3 yaş üstü, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üstü)
Ücretsiz: 3 yaş altı çocuklar ve engelliler ücretsiz

İstanbul Oyuncak müzesi nerede?

Adres: Ömerpaşa caddesi, Dr Zeki Zeren sokağı No:17 Göztepe / İstanbul

İstanbul Oyuncak Müzesi nasıl gidilir?

İETT otobüsü ile: Kadıköy'den kalkan
10B, 10S, 14ÇK, 17, 17L, 19F, 19M, 19S numaralı otobüsler ile "Göztepe";
GZ1, GZ2 numaralı otobüsler ile "Tütüncü Mehmet Efendi Camii",
ER1, ER2 numaralı otobüsler ile "Erenköy istasyonu" durağında inilebilir.

İstanbul Oyuncak Müzesi atölyeleri

İstanbul Oyuncak Müzesinde yoğun bir program ile birçok atölye, etkinlik ve eğitimler düzenlenmektedir. Etkinlik programına buradan ulaşabilirsiniz.

İstanbul Oyuncak Müzesi yeme içme, kahvaltı ve doğum günleri

Oyuncak müzesi içindeki Müze Cafe'de keyifli bir ortamda hafif bir şeyler yenilebilir. Önceden rezervasyon ile gruplara pazar kahvaltısı ve doğum günü organizasyonu yapılabiliyor.

Gezi Tarihi: Nisan 2015