Fransa'nın Cote d'Azur kıyısının arkasında, güzelliği ve manzarası ile ün salmış birçok Ortaçağ Köyü var. Bu köylerden iki tanesi olan Eze köyü ve St Paul de Vence özellikle Nice şehrine oldukça yakın. Bizler, araba kiralamaya gerek kalmadan, toplu taşıma ile de ulaşılabilen Eze Köyü'nü ziyaret ettik. Eze gezimiz ve Eze gezilecek yerler hakkında bilgi aşağıdaki blog yazımda.

Eze köyüne nasıl gidilir?

Eze köyü, Nice ve Monaco arasında, her iki şehirden de köye ulaşmak mümkün. Bizler Eze'ye Monaco üzerinden gittik. Monaco garından Nice ve Cannes yönündeki trenlere bindik ve iki durak sonraki Eze'de indik. Ancak dağların tepesindeki Eze köyüne henüz ulaşmamıştık. İstasyondan çıkıp üst caddedeki Gare SNCF Eze otobüs durağına gittik, 83 numaralı otobüse binip tepeye doğru bol tırmanmalı ve bol virajlı bir yolculuk sonrası Eze Village durağında indik ve Eze köyüne ulaştık.

Eze köyü

Eze köyüne uzaktan ilk göz attığımızda gördüğümüz, deniz seviyesinin tam tepesinde, yaklaşık 500 metre yükseklikte, kartal yuvası şeklinde bir taş köydü. Tarihte, Nietzsche'nin, Walt Disney'in ve İsveç prensinin yaşadığı bir yermiş Köy, günümüzde turistik bir nokta olduğunda yerel halkından çok oteller, sanat galerileri ile dolu, tabii turistik bir yer olmanın sonucu biraz da pahalı. Köy girişinde bir Parfüm Atölyesi de bulunuyor, köye gelen turist gruplarının uğrak noktası.

Nietzsche'nin izi yolu

Köyün hemen girişinde Nietzsche'nin izi yolu ilişti gözümüze. Nietzsche, Eze köyünde yaşamış ve bizim deniz kıyısındaki otobüs durağından binip geldiğimiz yolu o yaz sıcağında her gün tırmanırmış. Şimdi de onun izinden, müthiş manzaralar sunan bir dağ tırmanış yolu oluşturulmuş.

Chateau Eza

Bir zamanlar İsveç prensinin şatosu olan Chateau Eza'ye uğrayıp denize tepeden bakan güzel manzarada bir şeyler içtik. Günümüzde lux bir butik otel ve restaurant olarak işletilen Chateau Eza'nın bahçesinden deniz manzarası muazzam.



Cote d'Azur ile ilgili diğer yazılarım:


Gezi Tarihi: Mart 2013