Louvre müzesi ve önündeki cam piramit, Paris

Louvre Müzesi'nden Şanzelize boyunca Arc de Triomphe'a... Bu rotada yürümek hem çok keyifli hem de Paris'teki belli başlı yerleri görmek için iyi bir fırsat. Müzeler, parklar, saraylar, meydanlar, ünlü Şanzelize caddesi (Champs Elysees) hepsi bu rotada. Paris'te geçirecek kısıtlı zamanınız varsa bu caddeyi baştan başa kat edin bir de Eyfel Kulesi ve Notre Dame'a doğru gidin, mini bir Paris turu yapmış olursunuz. Paris Şanzelize caddesi boyunca gezilecek yerler yazımın devamında.

Louvre müzesi önündeki cam piramit, Paris
Louvre Müzesi'nin girişindeki cam piramit

Louvre Müzesi

Biz yürüyüşümüze Louvre müzesinden başladık. Daha önceki Paris ziyaretimizde Mona Lisa'dan Mısır eserlerine, Fransız sanatçılarından Rönesans'a çok geniş bir sanat koleksiyonu bulunan müzeyi gezmiştik. O kadar çok eser karşısında adeta büyülenmiştik. Ancak kuyruğuydu, dolaşmasıydı derken neredeyse tam bir günü ayırmak gerek müzeye.

Louvre müzesinde dolaşırken, ParisSamothrace'ın kanatlı zafer heykeli (Winged Victory of Samothrace), Louvre Müzesi ParisMona Lisa tablosu, Louvre Müzesi ParisVenus de Milo olarak bilinen Afrodit heykeli, Louvre Müzesi Parisgeniş yer ayrılmış Mısır eserlerinden, Louvre Müzesi Paris

Tuileries Parkı

Biz bu sefer müzeye girmeyip Louvre'un hemen yanındaki Tuileries parkına doğru yöneldik. Parkın başında pembe renkli Arc de Triomphe du Carrousel var. Paris zamanında inşa edilirken öylesine bir ahenk içinde olmasına önem verilmiş ki bu Arc du Carrousel, ilerideki meydandaki Concorde anıtı, l'Etoile'deki daha büyük Arc de Triomphe ve daha yakın zamanda yapılmış olan Grande Arche hepsi aynı eksen üzerinde. Açık havada Arc du Carrousel'den baktığınızda Triomphe'a kadar net bir şekilde görebiliyorsunuz.

Louvre Müzesi önü ve arkada Tuileries bahçeleri, Paris
Cam piramit ve arkada Arc de Triomphe du Carrousel

Arc de Triomphe du Carrousel önünde, Paris
Tuileries parkı girişinde Arc de Triomphe du Carrousel

Arc de Triomphe du Carrusel ve arkada aynı eksendeki Arc de Triomphe, Paris
Arc de Triomphe du Carrousel içinden bakınca Concorde ve diğer Arc de Triomphe gözüküyor

Tuileries bizde hayranlık uyandıran bir başka yerdi. Şehrin göbeğinde olabildiğine geniş bir alan park olarak ayrılmıştı. Bizde olsa şimdiki mantıkla canım buraya bir avm konduruverelim olur eminim. Park öylesine güzel ki, labirent çalılar, süs havuzları, ağaçlar, sonbaharda yere dökülen yapraklar... Paris'te dikkatimi çeken bir başka konu parkların zemini. Bizdeki gibi beton yollar yapılmamış. Her yer sıkıştırılmış toprak. Park çalışanları zeminin muntazam olması için sürekli sıkıştırıp düzleştiriyorlardı. İnsanlar da Paris'in göbeğinde toprak zeminde yürüyüp, koşup sporlarını yapıyorlardı.

Paris Şanzelize gezilecek yerler
Tuileries parkında

Tuileries parkında labirentleri ve heykelleri, Paris
Tuileries parkı labirentleri

Tuileries parkı, Paris
Tuileries parkından Concorde meydanı ve Arc de Triomphe gözüküyor

Concorde Meydanı

Tuileries'in değişik çıkış kapıları var biz Concorde Meydanı'ndaki devasa dönme dolabın yanındaki kapıdan çıktık. Concorde meydanı malüm Fransız ihtilali sırasında giyotinin kurulup kralından nice önemli adama kadar giyotinden geçirildiği yer. Şu anda ise meydanda dikilitaş, fiskiyeler ve devasa bir dönme dolap var. Yolun karşısında iki at heykeli Champs Elysees'in başını bekliyorlar. Solda Sein nehri üzerindeki köprüyü geçince Parlemento binası var. Sol çaprazda ise güzel havalarda sizi selamlayan Eiffel kulesi...

Paris Şanzelize gezilecek yerler

Concorde meydanındaki dikilitaş, Paris Concorde meydanındaki dönmedolap ve dikilitaş, Paris
Paris Şanzelize gezilecek yerler
Şanzelize caddesi girişi


Parlamento binası, Paris
Parlamento binası

Concorde meydanından Eiffel kulesi manzarası, Paris
Concorde Meydanı'ndan Eyfel kulesi manzarası

Şanzelize (Champs Elysees)

Karşıya geçip Champs Elysees'e doğru yolumuza devam ettik. Champs Elysees'in Rond Point'e kadar olan bu ilk yarısı gayet şirin. Yolun iki tarafına hediyelik eşyadan atıştırmalıklara birçok şey satılan kulübe dükkanlar sıralanmış. Adeta bir panayir havasında...

Dükkanlar arasından sola ayrılıp cam tavanı ve üzerindeki bayrağı ile bir başka Paris simgesi olan Grand Palais ve karşısındaki Petit Palais'e göz attık. Her iki bina da çeşitli sergilerin ve gösterilerin sergilendiği sanat merkezleri olarak kullanılıyor.

Paris Şanzelize gezilecek yerler
Grand Palais

Paris Şanzelize gezilecek yerler
Petit Palais

Alexander III Köprüsü

Saraylar arasından Sein nehrine doğru giden gösterişli köprü dikkatimizi çekiyor: Alexander III Köprüsü. Her iki ucunda da altın at heykellerinin süslediği köprü Grand Palais ve Napoleon'un mezarı bulunan Les Invalides'i birleştiriliyor. Les Invalides'in altın sarısı Dome'u şehrin birçok yerinden görülebiliyor.

Paris Şanzelize gezilecek yerler
Alexander III Köprüsü

Şanzelize Caddesi

Tekrar Champs Elysees'e döndük ve ünlü caddenin "ooo Şanzelize" şarkısındaki bölümüne geçtik. Caddenin her iki tarafında lüks mağazalar sıralanmış. Cadde boyunca yine müthiş bir itina ile budanmış ağaçlardaki Fransız bayrakları ile Fransa'da olduğunuzu sonuna kadar hissediyorsunuz.

Paris Şanzelize caddesi
Paris Şanzelize caddesi

Arc de Triomphe (Zafer Tak'ı)

Vee yolun sonunda tam on iki tane caddenin yıldız şekli oluşturarak kesiştiği l'Etoile'a ulaşıyoruz. Caddelerin kesiştiği noktada ise görkemli Arc de Triomphe tüm ihtişamıyla duruyor. Takı'ı Napoleon kazandığı zaferlerinin anısına inşa ettirmiş. Tak üzerinde kazanılan savaşlar ve komutanları yazıyor. Arc'ın altında ise neredeyse yüzyıldır hiç sönmeyen ateş yanıyor. Uzaktan bakınca büyüklüğü çok anlaşılmayan yapı altından bakınca devasalığı daha bir fark ediliyor. Arc gündüz başka güzel, gece ışıklandırıldığında ise bir başka...

Arc de Triomphe, ParisArc de Triomphe'ın altında yanan sönmeyen ateş, Paris
Arc de Triomphe üzerinde yazılı savaş kazandıran asker isimleri, ParisArc de Triomphe'da otururken, Paris
Arc de Triomphe ve arkada Eiffel kulesi (gündüz), Paris
Arc de Triomphe ve arkada Eiffel kulesi (gece), Paris