günbatımına doğru Eiffel kulesi manzarası, Paris

Paris'in farklı yerlerini gezerken gözümüz hep onu aradı. Her görüşümüzde de ilk defa görmüşçesine heyecan yarattı. Tonlarca metal yığını nasıl olmuş da böylesine ihtişamlı bir yapıya dönüşmüş! Paris'in simgesi belki de turizmin simgesi Eyfel kulesi...

Eiffel kulesinin üst kısmı, Paris

Paris'in farklı noktalarında nerelerden Eyfel kulesi görünür?

Bu Paris tatilimizde ilk önce Concorde Meydanı'ndan gördük Eyfel'i. Zirvesi bulutların içine gömülmüş tüm zarifliğiyle duruyordu. Daha sonra Arc de Triomphe'ın yanından bir göründü bize. Luxembourg Parkı'na gittik yine bir köşeden çıkmış bize bakıyordu. Sacre Coeur'a çıktık şehre bir göz attık yine bir köşede o vardı, La Fayette'in çatısından şehri incelerken tüm ihtişamıyla Eiffel karşımızdaydı...

Concorde meydanından Eiffel kulesi manzarası, Paris
Concorde Maydanı'nda

Eyfel Kulesi hakkında bilgi

Eyfel kulesinin birinci katı 57 metreikinci katı 115 metre, üçüncü katı ise 276 metre yükseklikte yer alıyor. Kulenin tamamı ise 324 metre. Eyfel kulesinin ikinci katına kadar merdiven veya asansör ile çıkılabiliyor, üçüncü katına ise sadece ikinci katından binilen asansör ile çıkılabiliyor.

Eyfel kulesi 1889 yılında Gustave Eiffel tarafından inşa edilmiş. Günümüzde, yılda 7 milyon ziyaretçisi ile dünyada para ile girilebilen anıtlar arasında en çok ziyaret edilen yer. Eyfel kulesinin rengi, yedi yılda bir boyanıp değiştiriliyormuş. İnşa edildiği yılda ilk rengi kırmızıymış.

Merdivenlerler Eyfel Kulesi'ne çıkmak

Bir önceki Paris tatilimizde Eiffel'e çıkmanın daha bir tadına varabilmek için ünlü kuleye merdivenlerle çıkmıştık. Önce birinci sonra ikinci kata kadar çıkmıştık çıkmasına ama daha sonra günlerce bacaklarımız ağrımıştı. Sadece birinci kata bile çıkmak için yüzlerce merdiven çıkıyorsunuz. Yani yüksek bir kuleye çıktığınızı sonuna kadar hissediyorsunuz. Merdivenle çıkmayı düşünenler için ufak bir not: çıkılması gereken merdiven sayısı tam 704 adet!!!

Asansörle Eyfel Kulesi'ne çıkmak

Bu sefer daha hızlı ve kolay olması için, hem de Eyfel'in zirvesindeki üçüncü kata da çıkmak istediğimiz için asansör ile çıkmaya karar verdik. Merdivenlerden sadece ikinci kata kadar çıkmanıza izin veriliyor. Sonrası için yine asansöre binmeniz gerekiyor. Zaten ikinci ve üçüncü kat arası mesafe öylesine yüksek ki merdivenle çıkabilecek babayiğit var mıdır bilmem... Kulenin açılışı esnasında Gustave Eiffel en tepeye merdivenle çıkmış, çıktığı merdiven sayıyı 1700 adet.


Eiffel kulesinin ikinci katında dolaşırken, Paris

Eyfel kulesi bilet kuyrukları, ne zaman gitmeli?

Böylesine ünlü bir turistik yer olunca bilet kuyrukları uzayıp gidiyor. Normal zamanda en azından bir saati gözden çıkarmak gerek bilet kuyruğu için. Ama biz daha düşük sezonda olduğumuzdan hem de sabah erken açılış saatinden hemen sonra gittiğimizden kuyruklarda çok az bekledik.


Eiffel kulesinden Ecole Militaire ve Montparnasse binası manzarası, Paris


Eiffel kulesinden Trocadero ve modern Paris manzarası

Eyfel Kulesi'nin ikinci katı

Asansörle doğrudan ikinci kata çıktık. Manzara çok güzeldi. Paris'e ilk defa gidip Eiffel'e çıkmayı düşünenlere naçizane tavsiyem önce şehri dolaşıp Eiffel'e çıkmayı daha sonraya bırakmaları. Paris'te neyin nerde olduğunu bildikten sonra onlara kuleden bakmak çok daha zevkli oluyor.

Napolyon'un mezarı bulunan altın kubbeli Les Invalides, Paris
Napoleon'un mezarı da bulunan Les Invalides

modern Paris manzarası
Modern Paris manzarası

Sacre Coeur manzarası
Sacre Coeur manzarası

Grand Palais, Tulier parkı ve Seine nehri manzarası, Paris
Seine nehri ve Concorde meydanı manzarası

Seine nehri manzarası, Paris
Seine nehri manzarası

Arc de Triomphe ve l'Etoile kavşağı manzarası
Arc de Triomphe ve l'Etoile manzarası

Eyfel Kulesi'nin üçüncü katı

İkinci katta biraz vakit geçirip bol bol resim çektikten sonra üçüncü kata çıkabilmek için tekrar asansör kuyruğuna girdik. Artık kalabalıklaşmaya başladığı için serin havada biraz bekledikten sonra asansörde manzaralı bir köşeye kurulduk. Asansör hareket etti ve çıktıık çıktık çıktık. Çok fazla yükseklik korkum olmamasına rağmen bir ara ayaklarımın boşaldığını hissettim. Taa en tepeye çıktık. Kafamızı kaldırıp baktığımızda Eiffel'in ucundaki sivri anten sadece birkaç metre üstümüzdeydi.

Eiffel kulesinin en üst ucu, Paris
Eyfel Kulesi'nin en üst ucu

Bu noktada artık yeryüzünde dağ tepe kavramı yok olmuştu. Zaten düzlük bir şehir olan Paris hepten düm düz olmuştu. Uzun süre bir tepe üzerine kurulmuş olan Sacre Coeur'u aradık çünkü tepe falan kalmamıştı. Uçaktaymışçasına ilginç bir tecrübeydi. Hele güney tarafında öylesine bir rüzgar esiyordu ki sanki uçakta kapıyı açmış atlamak üzeresiniz...

Eiffel kulesinin üçüncü katındaki rüzgarlı hava, Paris

Paris deyince ilk akla gelen Eiffel kulesine çıkmak ilginç bir tecrübeydi. Hem döndüğümüzde Eyfel'e çıktınız mı diye soranlara verecek cevabımız vardı: Evet çıktık, hem de en tepesine kadar :).

Eiffel kulesi manzarası, Paris

Eyfel kulesi bilet fiyatları: (2023 yılı)

İkinci kata merdivenle çıkmak: 11,30 €  
İkinci kata asansörle çıkmak:    18,10 €
Birinci, ikinci, üçüncü kata asansörle çıkmak: 28,30 €

4-11 yaş arası için bilet fiyatları
İkinci kata merdivenle çıkmak: 2,80 €  
İkinci kata asansörle çıkmak:    4,50 €
Birinci, ikinci, üçüncü kata asansörle çıkmak: 7,10 €

Eyfel kulesi manzaralı oteller

Paris'te konaklama tercihinizi Eyfel kulesi manzaralı bir otelden yana kullanmak isterseniz konaklama bütçenizi biraz daha yükseltmeniz gerekiyor. Efsane manzaralı Shangri-La Paris gibi otellerin fiyatları astronomik olsa da (otel linkine tıklayarak manzara ve fiyatlarını görebilirsiniz) nispeten daha uygun fiyatlı Eyfel manzaralı oteller de bulunabiliyor.
  • Jardins Eiffel (booking.com puanı 8.4 / 3000'den fazla yorum): Etkileyici bir Eyfel kulesi manzaralı otelde kalmak isterseniz bulabileceğiniz en uygun fiyatlı otel odası burada. Eyfel kulesi manzaralı oda için premium odalarını tercih etmeniz gerekiyor. Konum olarak da çok merkezi ve turistik yerlere yakın. Otel fiyatları için tıklayın

       
  • Hotel La Comtesse (booking.com puanı 8.9 / 700'den fazla yorum) bir başka Eyfel kulesi manzaralı otel seçeneği. Tarihi bir Haussmann tarzı binada yer alan otelin odaları modern ve konum olarak Eyfel kulesi önündeki parka sadece birkaç adım mesafede. Otel fiyatları için tıklayın

  • Eyfel kulesi yakınındaki diğer oteller ve fiyatları için tıklayın.