Stratonikeia, arkada Osmanlı evleri önde Helenistik sütunlar
Stratonikeia antik kenti Anadolu topraklarının zengin tarihinin çok güzel bir örneği. Antik kent, Osmanlı köyü ve Cumhuriyet dönemi yapıları iç içe, üst üste burada. Yakın zamana dek yaşamın sürdüğü Stratonikeia üzerindeki Eskihisar köyünde, antik sütunlar, antik tiyatro ile iç içe hayat akıp gitmiş...

Stratonikeia hakkında bilgi

Güzel ülkemizde nereyi kazsak tarih fışkırıyor ya, işte bunlardan biri Muğla Yatağan yakınlarındaki Stratonikeia ve Eskihisar köyü. Stratonikeia, taş döşeli ve kaldırımlı Osmanlı sokaklarında yürüyerek bir antik kentin dolaşılabildiği örnek bir ören yeri.
Antik dönem, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yapılarının iç içe görüldüğü bu Eskihisar köyünde yakın zamana kadar yerleşim varmış. Bölgede yaşanan deprem ve linyit yatakları üzerinde olması sebebiyle köy birkaç kilometre ileriye taşınmış.

Beyaz mermerli kent, en büyük gymnasium'lu antik kent, gladyatörlerin emekliliklerini geçirdiği antik kentolarak anılan Stranokieia'da yer altındaki eserlerin çok azı gün yüzüne çıkarılmış. Etrafta dolaşırken, bir bölümü kazılmış olan toprağın altında ne çok eserin beklediği çok net görülebiliyor.

Stratonikeia nerede?

Eskihisar köyü, Muğla Bodrum yolu üzerinde, Yatağan'a yaklaşık 10 km uzaklıkta. Stratonikeia sonradan kurulan bu yeni Eskihisar köyüne yaklaşık 2 km uzaklıkta.

Stratonikeia hikayesi

Efsaneye göre Seleukos kralının oğlu Antiokhos, dermanı bulunamayan bir hastalığa tutulmuş. Hekimler hastalığa çare ararlarken Antiokhos'un üvey annesi Stratonike odaya girdiğinde nabzının attığını fark etmişler. Uygun bir dille durum krala anlatıldığında biricik oğluna kıyamayan kral Stratonike ve oğlunu evlendirmiş ama gözünden de uzak olacakları bir yere göndermiş. Böylece I.Antiokhos, önceleri üvey annesi olan ve daha sonra eşi olan Stratonike için Stratonikeia'yı kurmuş.

Startonikeia antik kentine giriş ücreti ne kadar?

Kültür ve turizm bakanlığına bağlı ören yerlerinden olan Stratonikeia'ya giriş ücretsiz.

Stratonikeia Gezimiz

Düşünsenize yatak odanızın camından baktığınızda gördüğünüz şey Helenistik sütunlar, çocukken koşuşturduğunuz taş sokaklar iki bin yaşında; nasıl bir hayal gücüne zemin oluşturur buralar. Eskihisar köyünde bir çocukluk geçirmek vardı...

Osmanlı'dan kalma taş sokaklarda yürüyerek antik kenti keşfetmeye koyulduk. Karşımızda, bir kısmı kazılmış toprak ve çok değil yarım metre altında çıkarılmayı bekleyen antik kalıntılar duruyordu. Stratonikeia kazıları başlatılmış ama gözüken o ki daha kazılmayı bekleyen bir dolu tarih var...
Eskihisar köyü boşaltılmış ve halk evlerini terk etmiş ama bahçelerindeki meyve ağaçlarında izleri hala yaşıyordu. Tam da nar zamanında gittiğimizde her tarafta kırmızı kırmızı narlar vardı. Narların süslediği taş sokaklarda yürümeye devam ettik, bir baktık koskoca bir Helenistik dönem tiyatrosu duruyor karşımızda. Kazılar sonrası ortaya çıkarılan tiyatronun günümüze çok iyi durumda ulaşabilmesinin sebebi bir yamaçta bulunan yapının üzerine yukarıdan belediye çöplerinin atılması ve çöp dağının altında kalmasıymış.
Restore edilmiş ve çok iyi durumda olan Şaban Ağa Cami'nin yanındaki ulu çınar ağacının gölgesine oturduk, halen çalışan köy kahvesinden kahvelerimizi yudumladık. Oturduğumuz minik meydandan bir zamanlar antik dönem kraliçesi Stratonke'nin de, Osmanlı paşalarının da, Cumhuriyet köylülerinin de şimdi de bizim de geçtiğimizi idrak ederek, ülkemizin kültürel zenginliklerine bir kez daha hayran kaldık.

Stratonikeia, salt bir antik dönem kalıntısının çok ötesinde; yolu Yatağan'dan geçenlere kısa bir mola verip o zenginliğe şahit olmaları tavsiye ola...

Bir sonraki durağımız güzel Akyaka...
Egenin en güzel köylerini ve kasabalarını keşfetmeye devam...

Akyaka (Gökova, Muğla): Cenneten bir köşe




Gezi Tarihi: Ekim 2015