Ecevit Hanı, yeşilin her tonunu görebildiğiniz Küre Dağları'nın Ecevit bölgesinde yer alıyor. Kastamonu hakkında araştırma yaparken birçok yerde karşımıza çıkan han hem doğası, hem de İstiklal Savaşı'ndaki rolüyle görülmesi gereken bir mekan olarak öne çıkıyor.


Akşamın yaklaştığı saatlerde Kastamonu'dan çıkıp 55km uzaktaki Ecevit Han'a doğru yöneldik. Gayet düzgün olan Kastamonu - İnebolu yolundan, çam ormanları arasında ilerlerken yol üstünde bulduk tarihi hanı. Ormanlar arasındaki bu noktada Kastamonu merkezdeki sıcak havadan eser kalmamış, günbatımının da yaklaşmasıyla Temmuz başında hava sıcaklığı onlu derecelere inmişti.

Kastamonu, Küre'deki Ecevit Hanı'nın içi Kastamonu, Küre'deki Ecevit Hanı'nın iç mekanı

Ecevit Hanı, Kastamonu Valiliği'nce "İnebolu'dan Ankara'ya Atatürk ve İstiklal Yolu" projesi kapsamında aslına bir miktar sadık kalınarak yeniden inşa edilmiş. Milli Mücadele sırasında özellikle yöre kadınlarının binbir fedakarlık gösterip kağnılarla İnebolu'dan Ankara'ya mühimmat taşıdığı sırada yol üstündeki bir durak da Ecevit Hanı olmuş.

Kastamonu, Küre'deki Ecevit Hanı'nın duvarlarını süsleyen tarihini anlatan panolar Kastamonu, Küre'deki Ecevit Hanı'nın tarihini anlatan panolar

Ne yazık ki böylesine bir cennet doğa ortasında konumlanmış, tarihi bakımından da çok özel bir öneme sahip bu handa bizim uğradığımız sırada hiç ziyaretçi yoktu. Yine de hanın mütevazi işletmecisi bizi çok güzel karşıladı. Daha sonra Vedat Milor'un programından öğrendiğime göre 15 yıl Küre belediye başkanlığı yapmış olan bey, buralı mısınız diye sorduğumuzda hiç başkanlığından bahsetmeyip evet buralıyım demekle yetindi. Kendisi mutfağa girdi bize buradan ismini almış olan Ecevit çorbası, yöreye özgü mantı ve ızgara yemekler hazırladı. Tabii gelen geçen olmadığından Milor'un programındaki binbir çeşit özel yemekler yoktu ama hiç olmazsa evinde Ecevit çorbasının orijinalini tatmış olmanın keyfini yaşadık.


Oğluşuma buranın aynı zamanda bir otel olduğunu söylediğimizde odalarını çok merak etti. Rica ettik işletmecisi bize hanı gezdirdi.

Kastamonu, Küre'deki Ecevit Hanı'nın üst katı Kastamonu, Küre'deki Ecevit Hanı'nın üst katı

Altı odadan oluşan hana daha çok haftasonları fotoğraf meraklıları geliyormuş. İnebolu'dan Ankara'ya Milli Mücadele esnasında yürünen rota takip edilerek geçmişi hatırlamak adına yapılan İstiklal Yürüyüşü sırasında da önemli bir uğrak noktası Ecevit Hanı. Hatta hanın hemen önünden Küre'ye ve Kastamonu'ya mesafesini gösteren sarı tabelalar var.


Bize tarihimizi hatırlatan, ne fedakarlıklarla bugünlere gelindiğini anımsatan bu mekanda bulunmuş olmak çok hoşumuza gitti. Öğrenmiş olduğumuz bir sürü yeni bilgi ile de bu han bizi biraz daha zenginleştirdi.

İlgili yazım:

Gezi Tarihi: Temmuz 2013