Kapadokya seyahatimizin bir gününü Kapadokya'daki en ünlü yeraltı şehirlerini görmeye ayırdık. Kaymaklı yeraltı şehri ve Derinkuyu yeraltı şehrini ziyaret ettik, şaşkınlık içinde yerin yedi kat altındaki bir zamanlar süregelmiş yaşantıya şahit olduk.

Kapadokya gezilecek yerler haritası ve gezi rehberi yazım burada.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Küçük bir belde olan Kaymaklı'nın yeraltı şehri yanındaki otoparkı şehirler arası otobüs terminali gibiydi. Henüz yaz sezonunu başlamamasına rağmen park etmiş olan onlarca tur otobüsünden nasıl bir kalabalıkla karşılaşacağımız belli oluyordu. Gayet organize kapalı çarşıyı andıran turistik dükkanların arasından yürüyüp yeraltı şehrinin girişine doğru ilerledik. Müzekart'ımızın olmasının faydası bilet sırası beklemeyip doğrudan içeri girdik. Tabii öylesine bir kalabalık, genelde bir insanın ancak eğik olarak geçebileceği tünellerden yürüyünce ilerlemek pek mümkün olmuyor. Yerin birkaç kaç kat altında İstanbul trafiği ile karşılaşmış oluyorsunuz.

Kaymaklı yeraltı şehri giriş ücreti ne kadar?

Kaymaklı yeraltı şehri giriş ücreti (2017 yılı) 25 TLMüzekart geçerli. (Müzekart, önceden ödenen yıllık bir ücret ile tüm yıl boyunca müzelere ayrıca bir ücret ödemeden girilebiliyor. Kapadokya gezisinde Müzekart almak çok mantıklı. Müzekart nasıl alınır yazım burada.)

Kalabalık bir yana Kaymaklı yeraltı şehri hayret vericiydi. Kapadokya bölgesinin kolay yontulabilen taş yapısından dolayı asırlar önce insanlar yerin yedi sekiz kat altına sığınabilecekleri bir şehir inşa etmişler. Çoğunlukla bir insanın ancak eğik halde yürüyebildiği tünellerle birbirine bağlanmış odacıklar. Erzak depoları, mutfaklar, şaraphaneler, havalandırmalar, düşmanlardan korunmak için yuvarlak taştan sürgü kapılar. İnsanoğlunun sabırla emek verdiğinde neler başarabildiğinin kanıtları.

Kapadokya'daki Kaymaklı Yeraltı Şehri'nde Kapadokya'daki Kaymaklı Yeraltı Şehri'nde Kapadokya'daki Kaymaklı Yeraltı Şehri'nde

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kaymaklı sonrası yaklaşık on kilometre ilerideki Derinkuyu yeraltı şehrine doğru yöneldik. Buradaki otoparka arabamızı park ettiğimizde bez bebek satan köylü teyzeler karşıladı önce bizi. Teyzelerin ısrarlı bez bebek satma çabalarıyla yeraltı şehri girişine doğru ilerledik. Yine Müzekart sayesinde uzun bilet kuyruklarını atlattık ancak aşırı yoğunluktan yine içeride ancak adım adım ilerleyebildik.

Derinkuyu yeraltı şehri giriş ücreti ne kadar?

Derinkuyu yeraltı şehri giriş ücreti (2017 yılı) 25 TLMüzekart geçerli.
Kapadokya'daki Derinkuyu Yeraltı Şehri Kapadokya'daki Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu yeraltı şehrinde Kaymaklı'dan farklı olarak daha geniş geçiş tünelleri vardı. Bir iki yer dışında ortalama bir insanın eğilmesine gerek kalmadan yürüyebileceği geçitler vardı. Burası daha çok ileri gelen din adamlarının sığındığı yer olarak kullanılmış. Yine burada da düşmandan korunmak için sürgü kapılar, yerin altında nefes alınabilmesi için havalandırma tünelleri, çeşitli odalar ve sanırım yeraltı şehrine ismini de veren derin bir kuyu kazılmış.

Kapadokya'daki Derinkuyu Yeraltı Şehri'nde

Yedi katlı olan şehrin beşinci katına kadar inebildik, daha ileriye inilmesine izin verilmiyor. Su kuyusundan yerin derinliklerine doğru göz atıp girişte takip ettiğimiz kırmızı oklardan sonra da çıkışta mavi okları takip edip dışarı çıktık.

Kapadokya'daki Derinkuyu Yeraltı Şehri'nde Kapadokya'daki Derinkuyu Yeraltı Şehri'nde

Yeraltı şehrinden çıkıp etrafa bakınıyorken bu sefer yöre çocukları, minik rehberler etrafımızı sardı. Her biri "Abi nereden geliyorsun?"la başlayıp karşıdaki tarihi kilise ile ilgili hikayeler anlatmaya başlıyorlardı. Biraz soluklanıp kapalı olan tarihi kiliseye de göz attık. Yeraltı şehrinin karşısındaki gözlemecide oturup nefis gözlemeler ile karnımız doyurduktan sonra gezimizin devamı için yola çıktık. Önce Narlıgöl krater gölü sonra da Ihlara Vadisi'ne doğru yolumuza devam ettik.





Gezi Tarihi: Mayıs 2013