Kapadokya seyahatimizin bir gününü etraftaki peri bacaları haricindeki diğer doğal güzellikleri görmeye ayırdık. Kapadokya yakınlarındaki Ihlara Vadisi, Melendiz çayının yardığı harika bir kanyonda yer alıyor ve o coğrafyalara kadar gitmişken kesinlikle görülmeyi hak ediyor.

Kapadokya gezilecek yerler haritası ve gezi rehberi burada. )

Ihlara Vadisi nerede, hangi ilde?

Ihlara Vadisi, Aksaray ilinde, İç Anadolu bölgesinde yer alır. Kapadokya, Nevşehir'e yaklaşık 80 km uzaklıktadır.

Ihlara Vadisi giriş ücreti ne kadar?

Ihlara Vadisi giriş ücreti (2017 yılı) 20 TL. Müzekart geçerli. (Müzekart, önceden ödenen yıllık bir ücret ile tüm yıl boyunca müzelere ayrıca bir ücret ödemeden girilebiliyor. Kapadokya gezisinde Müzekart almak çok mantıklı. Müzekart nasıl alınır yazım burada.)

Kapadokya'dan Ihlara Vadisi'ne nasıl gidilir?

Kapadokya Göreme'den çıkıp, önce Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirlerine, sonra da Narlı göle uğrayıp, en sonunda Ihlara Vadisi'nin başladığı Ihlara köyüne ulaştık. Doğa harikası kanyonun bir tepesinde harika bir konumda yer alan köyün içinden geçip devam ettik ve biraz ilerideki Ihlara Vadisi girişine ulaştık.


Ihlara Vadisi girişinde arabamızı park ettiğimizde yine minik rehberler sardı etrafımızı. Biz Ihlara Vadisini rehbersiz dolaştık ancak, bizden sonra gelenlerin anlattıklarına göre, minik rehberler harikaymış: hem bölgeyi ve tarihini anlatıp, hem de şarkılar türkülerle turlarını renklendiriyorlarmış :).

Ihlara Vadisi merdivenleri

Ihlara vadisine yüzlerce merdivenle iniliyor. İnişi neyse ama çıkışından sonra şurada bir asansör yapılmış olsa da ücreti neyse ödeseydik dedirtiyor.

Ihlara vadisi'ne inerken

Ihlara Vadisi hakkında bilgi

Vadi içinde onlarca kilise var. Yılanlı, Sümbüllü, Ağaçaltı Kiliseleri ve daha onlarcası. Melendiz çayı boyunca 14 km uzunluğundaki Ihlara Vadisi dünyada ikinci en büyük, içinde insan yaşamış olarak ise en büyük kanyonmuş. Bölgenin jeolojik yapısının uygunluğundan kanyon boyunca taşlar oyulmuş ve kiliseler, insanların yaşadığı çeşitli mekanlar yapılmış.

Ihlara Vadisi haritası


Derin kanyonun ihtişamlı taşlarına baka baka vadiye indik. Melendiz çayı boyunca fıstık ağaçları arasında yürüdük.

Ihlara vadisinde
Ihlara vadisindeki Melendiz Çayı Ihlara vadisindeki Melendiz Çayı

Yol boyunca birkaç kiliseye girdik çıktık. Göreme Açık Hava Müzesi'nde kilise içi fotoğraf çekimi yasaklanmıştı, hazır burada izin veriliyorken flaşsız biraz resim çektik. Gönül isterdi ki kanyonun bir ucundan girip diğer ucundan çıkalım, ilerideki bir başka rota olarak zihnimize not edip vadiden ayrıldık.

Ihlara vadisindeki Yılanlı Kilise'nin girişi Ihlara vadisindeki Yılanlı Kilise'nin içi

Kapadokya sınırları içinde yolumuza devam ederken hala her köşede bir peri bacamsı yapı, içi oyulmuş taşlarla karşılaştık. Ihlara Vadisi'nin batı ucu olan Yaprakhisar'da durduk muhteşem güzellikleri resmettik.
Yaprakhisar
Kapadokya bölgesini tam olarak gezebilmek ve dağ tepe dolaşarak doğayı, güzellikleri iyice özümsüyebilmek için en azından bir hafta on günlük bir seyahat gerek. İleride tekrar görüşmek üzere deyip Kapadokya topraklarına veda edip dönüş yolundaki Tuz Gölü'ne doğru devam ettik.




Gezi Tarihi: Mayıs 2013