Doğumdan önce doya doya çocuksuz son tatilinizi yapmak isteyebilirsiniz. Çünkü doğumdan sonra 1-2 yıl boyunca rahat bir tatil yapmak pek mümkün olmayacak. Hamileliğiniz süresince basit tedbirler aldığınız takdirde güvenli bir tatil yapmanız mümkün. 

Riskli bir hamilelik geçirin ya da geçirmeyin, hamilelik sırasında yolculuğa çıkmadan önce doktorunuzla görüşmenizde yarar var. Hamileliğinizin hangi haftasında olduğunuzu gebelik haftası hesaplama yöntemiyle hesapladıktan sonra eğer 14. haftanıza girdiyseniz seyahat edebilirsiniz. Hamilelikte yolculuk yapmak için en uygun dönem ikinci 3 aylık dönem olarak bilinen 14 ve 28 haftalar arasıdır. Bu haftalar aynı zamanda hamileliğin en rahat geçtiği dönemlerdir. Uyku hali, bulantı, düşük riski gitmiş, hamilelik psikolojik yönden alıştığınız bir dönem haline gelmiştir. Bu dönemde eğer doktor onayınız varsa gezebilirsiniz.

Kanamalı gebelik, erken doğum ya da düşük riski gibi durumlarda yolculuklar kesinlikle yasaktır. Bu gibi durumlarda hamileliklerin yatak istirahatinde geçmesi daha uygun. 

Yolculuk sırasında nelere dikkat edilmeli
Yorucu bir seyahat planı yapmayın. 
Hamilelikte sık idrara çıkma durumunuz varsa yola çıkmadan son kez tuvalete gidin ve yolculuk sırasında mesanenizi tam dolmadan boşaltın. Bu, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır. 
Mutlaka emniyet kemeri kullanın.
Hareket kısıtlılığı ve molaların azlığı bakımından uzun otobüs yolculuklarını tercih etmeyin. Otobüslerde uyku ve havalandırma problemi yaşama olasılığı daha yüksektir.
Tren yolculuklarında hareket alanınız daha geniş olacağından kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. 
Yolculuk sırasında beslenme programınızdan sapmayın. Yiyecekler ve içecekleriniz yanınızda olsun.
Kabin basıncında değişiklik olmadığı takdirde uçak yolculuğu sizin için güvenlidir. Bazı havayolu şirketleri belli bir gebelik haftasından sonra doktor raporu isteyebilir.
Uzun süre hareketsiz durmak kan dolaşımını kısıtlayabilir. Bu nedenler uçak ve tren yolculuklarında fırsat buldukça 1-2 saat arayla yürümelisiniz. Araba yolculuklarında da sık molalar rahatlamanızı sağlayacaktır.
Yolculuk sırasında basit ayak hareketleri yaparak kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz. Bacaklarınızı havaya kaldırarak dinlendirebilirsiniz.

Tatilde de kendinize dikkat edin
Bulunduğunuz yerdeki sağlık kuruluşlarını öğrenin.
Tatilde beslenmenize her zaman olduğu gibi dikkat edin.
Tatilde yüzmek size iyi gelecektir. Ancak denizin ve havuzun temiz olduğundan emin olun. Atlamak ya da su kaydırağından kaymak gibi tehlike oluşturabilecek hareketlerden uzak durmalısınız.
Güneşten korunun. Hamilelikte cilt lekelenmeye daha çok meyillidir. Gölgede oturmak, 30 faktör ve üzerindeki koruyu kremler kullanmak, hafif giysi ve şapka tercih etmek işinize yarayacaktır. Güneşleme ihtiyacınızı akşamüzeri gerçekleştirebilirsiniz ve bol sıvı tüketmelisiniz.

Hamileliğiniz boyunca dikkat etmeniz gerekenler, vücudunuzdaki değişiklikler ve daha fazlası için ilkadimlarim.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Annelikte hayatınızı kolaylaştıracak ipuçları ve pratik yemek tariflerini ve bebeğinizin gelişimi hakkında merak ettiğiniz her şeyi ilkadimlarim.com’da bulabilirsiniz.