Şirince evleri, Selçuk İzmir
Dolaşmış olduğumuz köyler arasında belki de en bilindik ve turistik Ege köyüdeyince ilk akla gelen yer Şirince. Tarihte Kırkınca, Çirkince gibi isimlerle anıldıktan sonra bu kadar güzel bir yerin ismi Çirkince olmamalı denip ismi Şirince olarak değiştirilmiş. İki tepe üzerine konumlanmış olan köyün tamamı çok iyi korunmuş, bembeyaz sıvalı tarihi Rum evlerinden oluşuyor. O iki tepe üzerine beyaz çiçekler gibi serpiştirilmiş güzel evlerin görüntüsü insana inanılmaz huzur veriyor...

Şirince Nerede?

İzmir'in Selçuk ilçesine 8 km uzaklıktaki Şirince, Selçuk'un kuzeyinde dağlar arasında bir vadide kurulu.

Şirince Tarihi

Şirince tarihi bir Rum köyüdür. Rivayete göre 7 Rum ailesi tarafından kurulan köye yabancılar gelmesin diye "Çirkince" ismi verilir. Daha sonra böylesi güzel köye Çirkince denmemeli denip ismi Şirince olarak değiştirilir. Mübadele sonrası Selanik göçmenlerinin yerleştirildiği Şirince günümüzde, iki tepe üzerine kurulmuş hala ayakta olan 160 kadar tarihi evden oluşan huzur dolu bir köydür.

Şirince Ulaşım

Selçuk'tan, zeytin ve meyve bahçeleri kenarından, dağ eteklerinden kıvrıla kıvrıla giden 8 km'lik bir yolla Şirince'ye ulaşılır. Köy yolu kıvrımlı olmakla birlikte asfalt ve düzgün. Toplu taşıma ile gelecekler Selçuk merkezden Şirince'ye kalkan minibüsler de var.

Şirince köyü gezilecek yerler

Yine gezmiş olduğumuz diğer huzur dolu Ege köylerinde olduğu gibi Şirince'de gezilecek ilk yer tarihi evler ile süslü taş sokaklardır. Zaten çok büyük olmayan köyün iki tepesindeki bazıları labirent gibi olan sokakları gezilip en tepeye çıkılır. Tepeden güzel köy manzarası seyredilip, belki, pek çoğu butik otele dönüştürülmüş olan evlerin birinin bahçesine oturup manzaraya karşı yorgunluk kahvesi içilebilir. Tepedeki Şirince köyünün kilisesine de göz attıktan sonra aşağı inip Şirince çarşısına göz atılabilir.

Şirince Gezimiz

Şirince'ye bir önceki ziyaretim yaklaşık on yıl evveldi. O günlerde Maya takviminde kıyametten kurtulacak nadide yerolarak henüz nam salmasa da yine de popülerdi. O günlerden bugüne popülaritesi iyice artmış olan Şirince'de ben sadece butik otellerden ve dükkanlardan oluşmuş butik bir köy bekliyordum ancakköyün labirent misali dik sokaklarında yapmış olduğum sabah yürüyüşü sonrası durumun hiç de öyle olmadığını gördüm...
Arka sokaklarında, köylünün koyunlarını beslediği, her karşılaştığım kişinin eksiksiz selam verdiği, taş fırında yemeklerin piştiği bir yerdi Şirince. Öyle ki kapı önlerinde kedi ile köpeğin kardeş kardeş oturduğu, dik taş sokaklarında tarihi evlerin arasında dolaşmaktan büyük keyif aldığım; zihnimde sıcacık hatıralar bıraktı Şirince.

Şirince'de kahvaltı

Huzur dolu bir köye gidildiğinde insan şöyle doğal ürünlerden oluşan güzel bir köy kahvaltısı etmek istiyor. Şirince de malum meyve bahçeleri ve zeytinlikler ile çevrili, yani iyi bir kahvaltı için gerekli tüm malzemeler doğadan. Mis gibi tertemiz havasını ve şahane ortamını da unutmamak gerek tabii. Biz grup olarak köy girişindeki Dimitros restaurantta kahvaltımızı yaptık. Bin bir çeşit meyve çeşitleri, yöresel peynirler, zeytinler, pişi ve daha birçok çeşitten oluşan gayet güzel bir köy kahvaltısıydı.

Şirince'de ne yenir ne içilir?

Turistik bir Ege köyü olan Şirince'de her beğeni ve bütçeye hitap edecek yöresel yemekler bulmak mümkün. Hünerli köy kadınlarının elinden çıkmış tazecik bir gözleme, veya şöyle bir yöresel yemek ya da mis gibi açık havada bir restoran oturup mükellef bir sofrada Şirince'ye has lezzetler denenebilir.

Bizler, etrafı zeytinlikler ve yeşillikler ile çevrili güzel bir Ege köyünde gelmişken, Şirince'nin yöresel zeytin yağı ile yapılmış, benim çok sevdiğim zeytinyağlı ot yemeklerini kaçırmadık. Turp otu kavurması, şevketibostanlı et yemeği, kabak çiçeği dolması Dimitros restaurantta denediğimiz ve çok beğendiğimiz lezzetlerdi. Ayrıca Şirince'ye has Selanik usulü sebzeli güveçvardı ki, tek kelime ile şahaneydi...
Tüm bu yemeklerin üstüne de Şirince çarşısındaki kumda Türk kahvesi yapan cafelerin birine oturup dibek kahvesi ve mürver şurubu denedik. Bir çeşit çiçekten yapılan mürver şurubu benim ilk kez tattığım ve ferah aroması ile çok beğendiğim bir lezzetti.

Şirince Şarapları

Şirince meyve şarapları ile nam salmış bir yer. Popüler olmuş her turistik üründe olduğu gibi bir sürü meyve şarabı satan dükkan mevcut ve akla gelen hemen her meyveden meyve şarabı satılıyor ve satış öncesi bonkörce tadım yapılabiliyor. Meyve şarabı tadımı ve aklınızda olmadığı halde eşe dosta hediyelik bir iki şişe alımı yaygın bir turistik aktivite. Ancak fermentasyondan az buçuk anlayan bir gıda mühendisi olarak şunu söylemeliyim ki bahsi geçen meyveden şarap yapılabilmesi için o meyveden tonlarca olması gerek, her bir meyveden etrafta öyle bir tarım olmadığına göre şaraplar meyve aromasından yapılıyor. Gerçekten meyveden yapan bir iki yer mevcut, onlar da doğal olarak şarabın yapılabilmesi için daha şekerli ve bolca üretilen meyveler olan vişne, nar, mahlep gibi meyvelerden üretim yapıyorlar.

Şirince Konaklama

Şirince'de konaklamak istendiğinde, tarihi evlerin restore edilerek yapılmış butik otellerde ve pansiyonlarda kalınabiliyor. Öyle ki biz kalabalık bir grupla gittiğimizden her biri ancak 3 - 4 odalı olan bu otellere hepimiz sığamadık, mecburen herkes köyün farklı noktalarındaki otellerde ve pansiyonlarda konakladı.

booking.com logo Şirince Otelleri Fiyatları

Şirince'nin huzur dolu sokaklarında dolaştık, güzel bir atmosferde lezzetlerini tattık, çok keyifli vakit geçirdik. Eh yolcu yolunda gerek Ege'nin diğer güzel köyleri bizi bekler... İlk hedef Selçuk'ta bulunan Türkiye'nin ilk ve tek lokomotif müzesini gezdikten sonra Aydın'da bulunan Doğanbey köyü...

Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi (Selçuk, İzmir): Avrupa'nın en büyük koleksiyonu




Gezi Tarihi: Ekim 2015