camdan anne kuş ve yavruları, Riva cam ocağı
Beykoz'da Riva deresi kıyısında bulunan Cam Ocağı Vakfı güzel bir misyon üstlenmiş. İnsanlara gelin camı tanıyın, cama dokunun, camı sevin demiş. Camın da ülkemizde kabul gören bir sanat dalı olması için de farklı farklı etkinlikler düzenlemiş. Bu etkinliklerden biri olan "Cam Ocağı yılbaşı şenliği"ne biz de denk geldik ve oğullarımla birlikte camın büyülü dünyasında bir yolculuğa çıktık.

Cam ve camla yapılmış harika eserler küçüklüğümden beri benim hep dikkatimi çekmiştir. Ne zaman elindeki çubuğa üfleyerek inanılmaz eserler ortaya çıkaran bir cam ustasına denk gelsem hayran hayran karşısına geçer izlerim. İşte, Riva'da bir cam ocağı olduğunu öğrendiğimde bu sebeple çok heyecanlandım ve en kısa zamanda oğlumu da camın şaşırtıcı ve eğlendirici dünyası ile tanıştırmalıyım diye düşündüm. Bir de cam ocağının Riva deresinin kıyısında kocaman yeşil bir bahçesi olduğunu okuduğumda, tam bizlik, bir an evvel cam ocağı gezisine gitmeli dedim.
sıcak cama üfleyerek camdan horoz yapan cam ustası, Riva cam ocağı

Cam ocağında çocuklar için hangi atölyeler var?

Cam ocağında hem yetişkinler hem de çocuklar için çeşitli atölyeler yapılıyor. Çocuklar hafta sonları atölyelerinde boncuk yapma, renkli camları puzzle gibi bir araya getirip pano veya tabak yapma, cama üfleyerek şekil verme gibi çalışmalar yapabiliyorlar. Bir de artık gelenekleşmiş olan Cam Ocağı yeni yıl ve bahar şenlikleri yapılıyor. Özel olarak bir atölyeye katılmak yerine bu şenliklerde çocuklar cam çalışmalarından istediklerini deneyimleyebiliyorlar. Biz de bu yılki yılbaşı şenliğine katıldık, kimi cam ustalarını süslü cam eşyaları yaparken şaşkınlıkla izledik, kimi biz kendimiz bir şeyler yapmaya çalıştık, gayet keyifli bir gün geçirdik.

Cam ocağı vakfı yılbaşı şenliğinde neler var?

Kış, yağış demeden daha sabah saatlerinde birçok kişi gelmiş, cam ocağının otoparkı dolmuş, arabalar yol boyunca taşmıştı. Biz de arabamızı park ettik, biletimizi alıp şenlik alanına geçtik. Şenlik alanı da çok kalabalıktı. Bir tarafta bir sürü masada cam ve diğer el emeği, göz nuru eşyalar satılıyordu. İçerideki atölyede cam ustaları seyircilerine cam eşya yapımını gösteriyorlardı. Bir tarafta da çocuklar isimleri tahtaya yazdırıp sırası geldikçe hocalar eşliğinde ücretsiz cam boncuk yapmayı deniyorlardı.
camdan minik bir leylek yapan cam ustası, cam ocağı yeni yıl şenliği Riva
Biz önce sergi alanında şöyle bir gezindik, güzel cam kolyeler, süs eşyaları, takılar, vazolar ve daha birçok cam eşya ile bezeli tezgahlara bir göz attık.
cam ocağı yeni şenliğinde satış yapanlar, Riva

Akışkan camdan büyüleyici bir esere

Sonra gösteri alanına gidip cam ustasının akışkan camdan nasıl büyüleyici bir eser ortaya çıkardığını izledik. Kimi üfleyerek, kimi renkli cam kumlarına kızgın camı bandırıp renklendirerek, ısıtıp ısıtıp nasıl şahane bir eser ortaya çıkarttığına şahit olduk.
bal kıvamındaki sıcak, akışkan camla çalışan cam ustası camdan çiçek yaparken, Riva cam ocağı
Beykoz cam ocağının Riva deresi kenarında geniş bahçesi cam eserler ile süslü
Cam ocağının bahçesine çıktık bahçedeki harika cam eserler arasında dolaştık. Kuşlar, balonlar, korkuluk, çiçekler; hepsi camdandı bu bahçede...
camdan çiçekler cam ocağının bahçesini süslemekte
Riva deresinin yanına gittik, serin havada bu güzel doğanın tadını çıkarttık. Bir de bahar şenliğinden kalmış olsa gerek bir trambolin bulduk bahçede, bol bol zıplayıp bir güzel eğlendik...

Açık havada güzelce vakit geçirdikten sonra tekrar cam ocağına döndük. Koridorlarda sergilenen müthiş cam koleksiyonlara göz attık.
cam ocağının koleksiyonundaki güzel cam eserler
Cam ocağı satış mağazasına gittik bahçeli evden çiçeğe, yılbaşı ağacından çok hoş vazolara satılan eşyaları inceledik. Acaba hatıra olarak ne alsak diye bakınırken camdan füzyon çalışması yapılabildiğini öğrendik. En iyisi el emeği göz nuru kendi hatıra eşyamızı kendimiz yapalım diye düşündük.
camdan bahçeli evcikler, cam ocağı satış mağazası

Çocuklar için cam ocağı atölyesi

Oğlum rengarenk cam parçacıklar ile bezeli masalardan birine oturdu. Önündeki kare şeffaf cama renkli camlardan nasıl bir şekil yapsam diye düşündü önce, sonra buldum dedi ve rengarenk harika bir ev yaptı. Yanına da eser sahibi olarak yine camlardan ismini yazdı.

Pano veya tabak olarak fırınlatılabilecek kreasyonumuzu biz tabak olmasını tercih ettik ve birkaç hafta sonra evimize oğlumun ilk cam eseri, rengarenk tabağı geldi.

Cam ocağında, cam ile iç içe güzel bir gün geçirdik. Oğlum da ısı ile camın birlikteliğinden ne şahane eserler ortaya çıkabildiğine şahit oldu, kendi eserini yapmanın keyfine vardı.

Riva Cam Ocağı mini rehberi:

Cam Ocağı Ziyaret Saat ve Günleri
Yapılmakta olan atölyeler belirli bir program dahilinde yapılmaktadır, önceden başvuru yapılması gerekmektedir. Hafta sonu çocuklar için boncuk yapımı, füzyon ve cam üfleme atölyeleri yapılmakta. Yılbaşı ve bahar zamanı düzenlenen şenliklerde tam gün cam ocağı ziyaret edilip çocuklar rezervasyonsuz atölye çalışması yapabilirler.

Cam ocağı Giriş Ücretleri ne kadar? (2015 yılı)
Yeni yıl şenliğinde giriş 7 TL, çocuklar ücretsiz. Şenlik günleri haricinde giriş 1 TL.
Güncel atölyeler ve fiyat bilgileri için tıklayın
Cam ocağı vakfı geleneksel yılbaşı şenliği 13 Aralık 2015 Pazar günü hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın

Beykoz Cam ocağı nasıl gidilir?
Öğümce'de bulunan Cam Ocağı'na Riva'dan veya Polonezköy'den ulaşılabilir. Ayrıca şenlik günlerinde Levent, Kadıköy, Kavacık'tan ücretsiz servisleri de mevcut.
Ayrıntılı bilgi için https://www.camocagi.org/tr/contact

Cam Ocağı Vakfı Yılbaşı şenliğine katılacak çocukların yaş aralığı nedir?
Cam ocağı yılbaşı şenliğinde çocuklar için aktiviteler olsa da şenlik asıl olarak yetişkinlere yönelik bir kermes şeklindedir. Çocuklar için de boncuk yapma, cam üfleme, renkli camlardan puzzle gibi bir desen yapıp pano veya tabak yapma, sıcak camdan bir eser yapılma sovunu izleme gibi atölye ve gösteriler var. Yaş aralığı bana göre pano ve tabak yapımında anaokulu çağı sonrası iken, sıcak alevle boncuk yapma ve cam üfleme gibi atölyeler daha çok okul çağındaki çocuklar için uygun.

Cam ocağı Yılbaşı şenliğinde Çocuk Atölye fiyatları ne kadar? (2014 yılı)
Şenlik gününde çocuklara boncuk yapımı ücretsizdi, füzyon pano veya tabak yapımı 30TL (tabak veya pano fırınlanıp eve gönderiliyor, kargo ücreti fiyata dahil), sıcak cam üfleme yılbaşı topu yapımı 60TL idi. Şenlikten elde edilen gelir üniversite öğrencilerine burs olarak aktarılmaktaymış.

Yeme - İçme:
Şenlik gününde sandviç ve içecek satan ufak bir büfe vardı. Ayrıca otomatlardan atıştırmalık bisküvi vs. alınabilir.

Beykoz Cam ocağı vakfı nerede, adres, telefon, iletişim bilgileri
Cam Ocağı Vakfı, Köyiçi cad. 72/A Öğümce, Beykoz
Tel: 0216 433 36 93, Faks: 0216 433 30 21
Web Sitesi: www.camocagi.org
E-mail: info@camocagi.org

Cam ocağı vakfı hakkında bilgi
Cam Ocağı, Avrupa'nın en büyük cam sanat merkezi olarak 2002 yılında kurulmuş. Ocakta yabancı sanatçıların da atölye çalışmaları olmakta.

Gezi Tarihi: Aralık 2014