Sığacık kaleiçi üretici pazarı, Seferihisar İzmir
"İzmir Sığacık Pazarı'na akıyor" diye okumuştum bir süre önce. Seferihisar'ın Sığacık mahallesinde kale içinde bir yerel üretici pazarı kuruluyor ve tüm civar halkı Pazar günleri en taze ürünleri bulabileceği bu pazara akın ediyormuş. Bu bilgiler benim kafamda yer etti ve Ege'ye yolumuz düşmüşken rotamızı şirin sayfiye yerleşimi Sığacık ve pazarına doğru yöneltti. İyi ki gitmişiz, çünkü Sığacık pazarı tüm Alaçatı, Urla, Seferihisar gezimizin en akılda kalıcı noktalarından biri olarak zihnimizde yer etti...

Citta slow Seferihisar ve üretici pazarları

İzmir'in Seferihisar ilçesi Türkiye'nin ilk citta slow (sakin şehir) şehri. Citta slow'nun kriterlerinden biri de kendi özelliklerini, yerel ürünlerini korumak, mutfaklarına sahip çıkmaktır. İşte Seferihisar da bu kriter doğrultusunda iki tane üretici pazarı kurmuş. Biri şehir merkezinde Salı günü, diğeri de Sığacık kaleiçinde Pazar günü kuruluyor.
Sığacık pazarinda ürünler direkt üreticiden, Seferihisar İzmir
Sığacık pazarında amaç yerel üreticiyi desteklemek. Hiçbir şekilde halden pazara ürün sokulmuyor. Tüm ürünler doğrudan üreticiden, emekçiden Seferihisar yerlilerinden geliyor. Pazarlar organik pazar olmasa bile, ürünler doğrudan üreticiden size ulaştığı için taptaze oluyor... Pazara gitmeden önce bu bilgileri araştırmış, öğrenmiş ve Anadolu'da pek çok yerde görmüş olduğum köylü pazarı gibi bir ortam bekliyordum. Ama yanılmışım...

Festival havasında Sığacık Pazarı

Sığacık Pazarı sade bir köylü pazarının çok ötesinde bir festival havasındaydı. Kale içindeki pazara adımımı atar atmaz tepsi tepsi baklavalar, tencere dolusu sarmalar çıktı karşıma. Tepsi tepsi, tezgah tezgah, bir sürü. O nasıl bir uğraş, ne güzel bir ortamdı...
tepsi tepsi baklavalar, tatlılar, Sığacık pazarı Seferihisar

Sığacık Pazarı'nın baş aktörü hanımlar!

Tezgahlarda satılan börek ve baklavaların, tencere dolusu dolmaların hepsinin başında yemekleri yapmış olan hanımlar vardı. Kase ile, kilo ile elleri ile yaptıkları ürünlerin satışlarını yapıyorlardı. Belli ki ev hanımları, yerli kadınlar tüm hafta boyunca pazarda sergileyecekleri için hazırlanıyor, çalışıyor. Pazar günü gelince de emeklerini sergileyip, satışını yapıp para kazanıyor.
börekler, baklavalar ve citta slow önlüklü hünerli hanımlar, Sığacık Pazarı Seferihisar

Ege'nin bir başka zenginliği: Ege otları

Pazarda biraz ilerleyince buraların bir başka güzelliği Ege otları çıktı karşımıza. O ne zenginlik... Daha önce birçoğunun adını bile duymadığım bol bol çeşit. Tabii pazarda dolaşıp köylülerle biraz konuşunca yemek lugatıma birçok yeni ot eklendi. Bazılarını bildiğim ama yemekte nasıl kullanılabildiğini düşünemediğim, bazılarının da dağda kırda görmüş olsam da yenildiğini hiç bilmediğim birçok çeşit...
ısırgan, körmen, karışık kavurmalık ot, arap saçı, turp otu, ebegömeci tezgahı, Sığacık Pazarı Seferihisar
Şevketi bostan, turp otu, ısırgan, cebes...
Siğacık pazarı tezgahlarında sıkça karşımıza çıkan şevketi bostan, yaprak kısımları dikenli, alt kısımları bembeyaz kökümsü bir Ege otu. Kuzu yemekleri ile çok iyi gidermiş şevketi bostan. Ege'de dolaşırken oğlaklısını, zeytin yağlısını hatta reçelini de yemişliğim var.

Hardal veya turp otu, hafif acımtrak tatta bir ot. Haşlanıp zeytinyağı limon ile servis ediliyor. Bir de sıkça karşımıza çıkan ısırgan otu var, biraz elleri dağlasa da böreklerde inanılmaz güzel olan.

Cebes otunun satıcısı "sağlık deposu" diye satıyordu ürününü. Cebesin zeytinyağlısı ayrı güzel oluyormuş, kavurması ayrı. Arapsaçı, radika, bir nevi yabani pırasa olan körmen, kaz ayağı, labada, çoban düdüğü ve daha birçok çeşit. Her biri bu toprakların zenginliği, bir kültür.
radika, çoban düdüğü, yumurtalar, reçeller, turşular Sığacık pazarı Seferihisar

Çeşit çeşit reçel ve turşular

Pazarda dolaşmaya devam ettik. Kimi rengarenk kavanozlarda satılan çeşit çeşit reçel ve turşulara baktık, kimi akla bile gelmeyecek doğal ürünlerin satışına şaşırdık. Siz daha önce kekik turşusu, deniz fasulyesi turşusu görmüş müydünüz, bizler Sığacık pazarında gördük...
kekik turşusu, sarımsak turşusu, deniz fasulyesi, kapari Sığacık pazarı Seferihisar
Kaktüs şerbeti alır mıydınız?
Keçi yoğurdu ayranı satan da vardı, kaktüs şerbeti de, değişik otları kaynatıp yaptığı çayı satan da... Bıldırcın yumurtası da bulabiliyorsunuz, en tazesinden köy yumurtasını da...
Sığacık pazarında bıldırcın yumurtası, köy yumurtası, şevketi bostan tezgahı

Ege'de enginar mevsimi kışın başlar

Ege'de Şubat ayı itibariyle de enginar mevsimi gelmiş, tazecik enginarlar Sığacık Pazarı tezgahlarını doldurmuştu. Körpecik sakız enginarları benim tam sevdiğim gibi sadece çanağı değil, yaprakları ile yemelik...
enginar tezgahı, Sığacık pazarı Seferihisar
Bir pazarda çiçek satılması ne hoş değil mi?
Sığacık pazarında demet demet karanfiller, fulyalar satılıyordu.
şifalı kuru otlar ve karanfil tezgahı, Sığacık pazarı Seferihisar

El emeği göz nuru takılar, örgüler

Pazarın bir kısmında da hünerli bayanlar takılar, örgüler, çeşit çeşit el emeği göz nuru eserler yapmış satıyordu. Bu pazarın bir diğer güzel özelliği de bu, pazarın çoğuna kadınlar hakim. Kadınlar üretiyor, sergiliyor, satıyordu... Zaten Seferihisar belediyesi de bildiğim kadarıyla kadınları bu konuda destekleyip satış teknikleri ve benzeri konularda eğitimler veriyor.

Sığacık Pazarı'nda çay ve keşkek molası

Pazarda dolaşırken ara ara sokaklara atılmış, çayınızı içip bir şeyler yiyebileceğiniz masalar var. Biz de bir masaya oturduk çayımızı içtik. Hem pazarda dolaşırken aldıklarımızı yedik, hem de orada taze taze satılanları.
keşkek, Sığacık pazarı Seferihisar
Yaprak dolmaları, kabak çiçeği dolmaları, otlu börekler, gözlemeler ve nefis keşkek ile bir güzel ziyafet çektik. Bu güzel ortamda yediğimiz her bir yudumda iyi ki buralara geldik, bu güzel insanlarla dolu bu harika ortamı gördük dedik.

Keşke daha çok yerde "Sığacık pazarı" gibi pazarlar olsa. Büyükşehirlerde artık pek çok organik pazar kuruluyor ama hiçbiri Sığacık pazarı havasında, atmosferinde değil. Keşke daha fazla yer böylesi güzel çalışmalara önayak olsa da bu panayır, festival havasında yapılan pazarlardan daha sık görebilsek. Ucuz bilet bulup da İzmir’e yolunuz düştüğünde bu güzel pazarı ziyaret edin.

Sığacık pazarı Hangi Gün?

  • Seferihisar'ın deniz kıyısındaki Sığacık mahallesinde Kaleiçi'nde yer alan Sığacık Pazarı pazar günleri kuruluyor.

Sığacık pazarına Nasıl Gidilir?

  • Otomobil
    İzmir - Çeşme otoyolundan Seferihisar çıkışından çıktıktan yaklaşık 20 km sonra Seferihisar merkeze ulaşılır. Buradan Seferihisar'in sahildeki mahallesi Sığacık'a doğru sapıldıktan yaklaşık 5 km sonra Sığacık pazarının kurulduğu Kaleiçi'ne ulaşılır. İzmir Sığacık Pazarı arası toplamda yaklaşık 50 km'dir.
  • Dolmuş
    İzmir Üçkuyular otobüs terminalinden Seferihisar merkeze giden dolmuşlara binilir. Yolculuk yaklaşık 45 dk sürmektedir. Seferihisar merkezden Sığacık dolmuşuna binilerek Sığacık pazarına ulaşılır.
  • Belediye otobüsü
    İzmir'den 730 No'lu Seferihisar otobüsüne binilerek yaklaşık 1 saatte Seferihisar merkeze ulaşılır. Seferihisar merkezden Sığacık dolmuşuna binilerek Sığacık pazarına ulaşılır.
Gezi Tarihi: Şubat 2014