Hasan Boğuldu: bir yerin ismi bu kadar üzücü iken kendisi bir doğa harikası olabilir mi? Kazdağı Milli Parkı içinde Kızılkeçiler çayı üzerindeki Hasan Boğuldu göleti işte böyle bir yer; buz gibi billur sulu, tek bir resmi ile insanı ta oralara götürecek kadar büyülü...

Kaz Dağları nerede?

Kaz Dağları, Kuzey Ege'de Edremit Körfezi kuzeyinde, Biga yarımadasının içine doğru uzanır. Kazdağları denilince, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesi ile Balıkesir'in Edremit ilçesi arasındaki geniş alanı kapsıyor. Koruma altındaki Kazdağı Milli Parkı, Balıkesir'e bağlı Altınoluk ile Edremit arasında; Güre, Akçay ve Zeytinli'nin kuzeyinde yer alıyor.
Kaz dağlarının en yüksek noktası 1774 metre yükseklikteki Karataş tepesi. Efsaneler konu olmuş Sarıkız tepesi de yine Kazdağı Milli parkı sınırları içinde 1726 metre yüksekliktedir. Kazdağı Milli Parkı'na Edremit'in Zeytinli beldesi üzerinden gidiliyor. Genel olarak Kaz Dağları, Alp Dağları'ndan sonra oksijen yoğunluğu bakımından dünyanın en temiz ikinci havasına sahip yer olarak biliniyor.

Hasan Boğuldu nerede?

Hasan Boğuldu, Kazdağı Milli Parkı sınırları içerisinde, Edremit'in Zeytinli beldesi yakınlarında yer alıyor. Yine aynı alandaki Sütüven Şelalesi yakınlarında.

Hasan Boğuldu'ya nasıl gidilir?

Hasan Boğuldu'ya giden birkaç yol var ancak en düzgün olanı Zeytinli üzerinden gidileni. Edremit'e bağlı Zeytinli içinden devam edildiğinde yol ikiye ayrılıyor. Soldan Hasan Boğuldu yönüne, sağdan ise Kazdağı Milli Parkı ve Sarıkız tepesine doğru gidiliyor. Yol ayırımından soldan devam edilip, 4 km'lik düzgün asfalt yoldan gidildiğinde Hasan Boğuldu ve Sutüven şelalesinin bulunduğu Kazdağı Milli park girişine ulaşılıyor.

Hasan Boğuldu giriş ücreti

Hasan Boğuldu ve Sutüven Şelalesinin içinde bulunduğu Kazdağı Milli Parkı'na giriş ücreti otomobil için 15 TL (2016 yılı).

Hasan Boğuldu'da piknik yapılabilir mi?

Hasan Boğuldu'nun içinde bulunduğu Kazdağı Milli Parkı içinde açık ateş yakmak, balık tutmak ve her türlü avcılık yasak. Piknik yapmak isteyenler için çok fazla sayıda olmamakla birlikte piknik masaları ve mangal istasyonları bulunuyor. Ayrıca şelale yakınında bir kır lokantası ve gözleme evi de var.

Hasan Boğuldu ve Sutüven Şelalesi Gezimiz

Kazdağlarına kadar gitmişken, çocuklarla doğada vakit geçirmek için çok güzel bir yer Hasan Boğuldu çevresi. Bizim gibi çocuklarla Kazdağı tepelerine çıkmadan Kazdağlarının özünü hissetmek için çok uygun bir yer.

Sutüven Şelalesi

Kazdağı Milli parkına girdikten hemen sonra kır lokantası yanına arabamızı park ettik ve ilk hedef lokantanın hemen yakınındaki (yaklaşık 50 metre) Sutüven şelalesine doğru yöneldik. Dört yıl önce yine küçük çocukla buralara geldiğimizde şelale yanına inmekte zorlanmıştık. Bu gidişimizde yolunun düzenlendiğini gördük, rahatça şelalenin karşısındaki köprüye ulaştık.

Kar sularının erimesiyle şelale tüm heybeti ile akıyordu, izlemesi çok keyifliydi. Yukarıdan bakınca şelalenin döküldüğü yere insanların gittiğini fark ettik. Büyük oğlum durur mu, o da babası ile şelaleden dökülen sularla oluşan minik gölete gitti, buz gibi suya ayaklarını soktu. Yazın buradaki buz gibi sularda suya da girilebiliyormuş...

Hasan Boğuldu

Şelale sonrası sıra geldi yine aynı çay üzerindeki Hasanboğuldu'ya gitmeye. Daha önceki gelişimizde yer yer dere içine girilerek gidilen Hasan Boğuldu'ya giderken çok zorlanmıştık. Bu sefer, buranın da yolu biraz olsun düzenlenmişti. Derenin biraz yukarısından giden yolda oğlumla doğa içinde mini bir trekking yaparken çok eğlendik. Sık sık durup billur sulu çayın akışını seyrettik. Yol boyunca her kayanın altından kaynayıp gelen suları gördükçe şaşırdık...

Sutuven şelalesinden yaklaşık on dakikalık bir yürüyüş sonrası Hasan Boğuldu göletini bulduk. Hasan Boğuldu, çay sularının biraz daha genişçene bir alanda birikerek oluşturdukları mini bir gölet. Suyun berraklığı, turkuvaz rengi, çevrediki kayaların üstünden şırıl şırıl akıp giden dere, sizi çevreleyen doğa... Müthiş!!

Kazdağları gezilecek yerler yazım da burada

Hasan Boğuldu'da Yeme İçme

Doğada, bol oksijende dolaştıktan sonra sıra bu güzel havada bir yemek yemeğe geldi. Sutüven şelalesi yakınındaki kır lokantasına oturduk. Balıkesir yöresi danaların etlerinden ve günlük yaptıklarını söyledikleri köftelerimizi ısmarladık. Hem biz, hem minikler köfteleri çok beğendik ve bir güzel karınlarımızı doyurduk. Kır lokantası dört mevsim açık oluyormuş, hafta sonu gidildiğinde odun fırınından pide çeşitleri de varmış.

Çeşit çeşit kekikler, otlar: alışveriş zamanı

Hasan Boğuldu'ya giden yol boyunca köylü kadınlar tezgahların açmışlar, bir taraftan da papatya, çam kekiği ayıklıyorlardı. Bazılarını hiç duymadığım çeşit çeşit baharatlar süslüyordu tezgahları, hepsi de Kazdağları'nın şifalı güzel kokuları. Sumak'ın Kazdağları ve Ege'de yetişen bir bitki olduğunu biliyor muydunuz? Ben, geçenlerde bir yabancı belgeseli izlerken şaşırarak bunu öğrendim ve burada Kazdağları'ndan sumak dalları, taneleri karşıma çıkınca alışveriş torbama attım. Çam balları, naneler, kekikler ve bir demet taze çam kekiği aldım götürdüm eve; her koklayışımda kendimi tekrar Kazdağları'ndaymışım gibi hissettim...

Hasan Boğuldu'nun hikayesi

Son olarak Hasan Boğuldu'nun efsanesinden de bahsedeyim. Efsane, Obalı Emine ile Ovalı Hasan'ın aşk hikayesidir. Hasan ile Emine birbirlerini severler, ancak yaşayış tarzları birbirinden farklı olduğu için kavuşmaları zordur. Ama yine de Hasan, Emine'yi ailesinden ister. Oba geleneğinde Emine ile evlenebilmesi için köyden Oba'ya hiç dinlenmeden bir çuval tuz getirmesi gerekir.

Hasan, Emine ile birlikte sırtında tuz çuvalı köyden yola çıkar. Yol aldıkça, güneşin ve terlerinin erittiği tuzun tesiri ile çuvaldaki tuzlar sırtını yakmaya başlar. Hasan tüm gücüyle tuz çuvalını taşımaya çalışır ancak bir süre sonra takattan düşer ve yığılır kalır. Bunun üzerine Emine tuz çuvalını alır, yola devam eder; Hasan arkasından "ben gelemedim" diye bağırır, Emine de "sen benim arkamdan gel" der. O günden sonra Hasan'ı gören olmaz. Emine, Hasan'ın gömleğinin bir parçasını dere kenarında bulur ve bir süre sonra dere kenarındaki bir ağaca Hasan'ın gömleği ile kendini asar.

Kazdağları'nda konaklama


Kaz Dağları çevresinde konaklamak için büyük otel, butik otel, bungalov birçok seçenek mevcut. Bizler bu tatilimizde Kaz Dağları dibindeki termal cenneti Güre'de Ramada Kazdağları Termal Otel ve SPA'da konakladık. Zeytin ağaçları ile süslü kuşların uçuştuğu geniş bahçesinden, yarım pansiyon konakladığımız otelin yemeklerinden ve butik otel havasındaki atmosferinden çok memnun kaldık ve çocuklarla çok rahat ettik. 
Ramada Kazdağları otel konaklamamız

Gezi Tarihi: Nisan 2016