Aslında antik bir kent olan Phaselis koyunda, sanki gök kubbeyi delercesine duran Tahtalı Dağı'nın eteklerinde, çocuklarımla birlikte denizde vakit geçirirken, yapılacak tek bir şey vardı: bu güzellikler için şükretmek...

Antalya'da Dalgasız, Sığ Deniz: Phaselis

Dalgasız, sığ ve kumluk bir deniz, kum bir plaj; küçük çocuklu her ailenin tatilde aradığı en temel kriter. Denizi berrak ve temiz olsun, çocuklar doya doya denizin tadını çıkartsın, kumda oynasın, denizin içi de kumluk olsun da ayakları rahatsız olmasın diye düşünüldüğünde genelde taşlık olan Antalya'nın batı tarafında maalesef bu kriterlere uyan çok da fazla yer yok, Phaselis hariç.

Yıllar önce Çıralı'ya tatile geldiğimizde etrafta dolaşırken, yerlilere nerede denize giriyorsunuz diye sorduğumuzda Phaselis cevabını alınca çok şaşırmıştık. Daha önce Antalya civarındaki antik şehirleri ve ören yerlerini dolaştığımız bir gezimizde Phaselis'e de uğramıştık ama buranın plaj olarak da kullanıldığını duymak ilginçti.

Nitekim Phaselis'e gittiğimizde gördük ki, burada Antalya ve Kemer yakınlarındaki en güzel plaj var. İçe doğru girmiş bir koy olduğundan dalgasız, altın renkli kumları ile bulanık olmayan ve doyumsuz bir deniz. Phaselis'te yüzerken antik zamanlardaki insanlar ağızlarının tadını biliyormuş diye düşünüyor insan...

Phaselis'te Müze Kart Geçerli Mi?

Çok gezen ve gezdiği yerlerdeki müzeleri de dolaşmayı seven bir aile olarak bizim Müze kartımız var. Müze kartını çıkartırken ufak bir miktar daha fazla ödeyerek kartın her müze için yılda iki sefer olan standart girişi yerine sınırsız giriş hakkı olan haline sahip olunabiliyor. Gerek var mıdır diye düşünerek yine de sınırsız olarak aldığımız müze kartlarımızı meğerse tepe tepe kullanmak Phaselis'e kısmetmiş.
Müzekart nasıl alınır hakkındaki yazım.

Yeşil çam gölgelerinde hafif esintili havada serinlediğimiz, gün boyunca dalga derdi olmadan denize girebildiğimiz Phaselis'te çocuklarla çok rahat ettik ve Antalya sıcağından kaçıp birçok sefer bu rüya koya sığındık...

Phaselis'e Nasıl Gidilir?

Kemer ile Tekirova arasındaki Phaselis sapağına saptıktan ve sadece bir km'lik düzgün bir yoldan gidildikten sonra ören yeri girişine ulaşılıyor. Buradan bilet alıp veya Müze kart ile ücretsiz giriş yapıp yine bir iki km ilerideki deniz kıyısındaki antik kalıntıların bulunduğu alana ulaşılıyor.

Phaselis Giriş Ücreti Ne Kadar?

Phaselis'e giriş ücreti kişi başı 20TL, araba için ayrı ücret alınmıyor. Çocuklar için giriş ücretsiz. Müze kart ve Müzekart+ ile giriş ücretsiz.

Phaselis Plajları

Denize doğru bir burun olarak sokulmuş olan Phaselis antik kentinde üç adet plaj var. İlk ikisi hemen girişte, antik kentin başladığı noktada. Diğeriyse burnun diğer tarfında güneye bakan bir koyda.

Kuzey Limanı

Girişteki iki plajdan daha genişçene olan ilki (kuzey limanı) taşlık plajlı ve taşlık denizli. Güney limanının dalgalı olması durumunda burası sakin oluyor.

Orta Liman

Hemen yanındaki koyda, antik kentin surları ve kalıntıları arasından ulaşılan ikincisi ise (orta liman) korunaklı ve tamamen dalgasız bir plaj. Plajı kumluk, deniz içi iri çakıl, dalgasız deniziyle ve çam gölgelerinden iki adım ötedeki denize ulaşılabilmesiyle gün boyu çocuklarla çok keyifli vakit geçirilebilecek bir koy. Ayrıca hemen yakında atıştırmalık, su, içecek, dondurma, bira satılan ve yine Müze karta indirimli olan cafe de var.

Güney Liman

Üçüncü plaj ise (güney liman) ilk ikisinden iki yüz metre kadar uzakta, burnun diğer tarafında güneye bakan bir koyda. Yine çam ağaçlarının gölgesinden sonra genişçene bir plaja ulaşılıyor. Bu plaj, diğer iki plaja göre daha uzun, ilk girişinde hafif taşlı, sonrasında tamamen ince kumlu ve git git derinleşmeyen, kum zeminli dalgasız berrak denizli. Adeta etraftaki bir sürü yine çok güzel denizli ama taşlık koy ve sahil arasında bir gizli vaha gibi burası. Tur teknelerinin de uğrak noktası olan Phaselis'in güney plajında duş ve tuvaletler de var. Fakat antik kentteki diğer plajlarda olduğu gibi burada da şezlonglar ve şemsiyeler yok. Etrafta mis gibi bir sürü ağaç gölgesi var...

Hem Deniz Keyfi, Hem Antik Kent Turu

Gün boyunca denizde vakit geçir, ara sıra minikler ile antik kentin geniş caddelerinde, agoralarında dolaş, onlarla eski zamanlarda buralarda bu yapılarda birilerinin yaşamış olduğunu mistikliğini paylaş. Müzenin cafesinde otur, biraz pahalıcana da olsa bu güzel ortamda çocuklarla dondurma keyfi yap... Başka hangi tatil köyü böylesi bir tecrübe sunabilir ki insana. Bunlar bu toprakların zenginlikleri ve güzellikleri, onları temiz tutup koruyup kollayıp; gelecek nesillerin de bizim gibi aynı keyfi yaşayabilmesini sağlamak gerek...

Phaselis Plajı Mini Rehberi

Phaselis nerede, nasıl gidilir: Antalya'nın Kemer ilçesinin 16 km batısında Tekirova'ya varmadan Beydağları (Olympos) milli parkında, Antalya - Kumluca karayolunun 57. km'sinde güneye dönüldükten yaklaşık 1 km sonra Phaselis antik kenti ören yerine ulaşılabiliyor.

Phaselis Giriş Saatleri: 8:00 - 19:00

Phaselis Plajı olanakları: Büfe, duş, tuvalet, soyunma odası var; şezlong ve şemsiye yok

Phaselis giriş ücreti (2016): Ören yerine giriş kişi başı 20 TL, araba için ücret alınmıyor. Ören yerine girdikten sonra tuvalet, plaj, otopark vb için ayrıca ücret alınmıyor. Ören yerine girmek için Müze kart ve Müze kart olarak kullanılabilen banka kartları kullanılabiliyor.

Yeme içme: Büfede tost, köfte ekmek vb, atıştırmalıklar, soğuk meşrubat, dondurma, bira vb var

Konaklama: Phaselis antik kentine en yakın konaklama Tekirova ve Kemer'de.




Gezi Tarihi: Temmuz 2015, Düzenleme Tarihi: Temmuz 2016